Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Audit krajské firmy Silnice LK odhalil vážné chyby v zakázkách a pochybení v nakládání s majetkem

08. 09. 2020 | 17:07

Hrubé nedostatky v zadávání zakázek, nedodržování smluv i pochybení v nakládání s majetkem odhalil audit v krajské akciové společnosti Silnice LK, která se stará o údržbu krajských komunikací. Hloubkovou kontrolu nařídil Liberecký kraj poté, co v srpnu odvolal kvůli dlouhodobé nespokojenosti vedení krajské společnosti. Nové představenstvo společnosti Silnice LK proto pozastavilo plnění některých již uzavřených smluv a také všechny majetkové operace, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková.

silnice lk A92Z3870
Foto: Silnice LK

Jde zatím jen o dílčí výsledky kontroly krajské firmy, finální analýzu má auditorská společnost NEXIA AP vedení Libereckého kraje předložit do konce října. "Z prvotních závěrů je zřejmé, že představenstvo neúplně informovalo dozorčí radu i členy Rady Libereckého kraje a podnikalo věci, které jsou pro samotnou společnost Silnice LK a tedy i pro kraj prokazatelně nevýhodné," řekl k dílčím závěrům auditu hejtmanův náměstek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Předložené závěry podle něj dokládají hrubé nedostatky při zadávání veřejné zakázky na dodávky pohonných hmot. "Narušování podmínek zadávacího řízení, nedodržování smlouvy dodavatelem pohonných hmot, jejich významně cenově nevýhodné nákupy, přijímání plnění bez řádně vysoutěžené smlouvy. Chybí i dokumenty a podklady k některým důležitým transakcím a majetku na pozemcích společnosti," dodal Sviták. Společnost podle něj také nepožadovala nájemné za své pozemky, nedostatečně fungovala i kontrola.

Kraj už v srpnu kvůli dlouhodobé nespokojenosti a špatné komunikaci se starosty odvolal kraj předsedu představenstva Petra Šéna a spolu s ním skončil i místopředseda představenstva Josef Rechcígl. Do čela firmy kraj jmenoval Petra Šimoníka a Petra Správku, kteří budou do konce roku fungovat jako krizoví manažeři. Šén již dříve ČTK řekl, že jde o nepochopení, jak společnost Silnice LK funguje a k čemu byla založena. "Jako servisní organizace, která se stará o fyzický stav údržby. A ještě je tady Krajská správa silnic Libereckého kraje, která nám práci zadává a zároveň přebírá a kontroluje," uvedl Šén.

čtk