Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Autobusem na úřad cestují přes hodinu a s přestupem. Realita pro občany severočeské Hlavice 

30. 05. 2023 | 5:41

Obyvatelé severočeské Hlavice musí za úředníky cestovat přes
30 kilometrů. Pokud jsou odkázaní na veřejnou dopravu, musí volit autobusové spojení s přestupem v Českém Dubu nebo v Mnichově Hradišti. Cesta do Liberce, příslušné obce s rozšířenou působností, pak trvá přes hodinu. Naštěstí si mohou Hlavičani mnoho úředních záležitostí vyřídit díky masivnímu rozšíření bankovní identity online a ušetřit mnoho času i peněz za jízdné.

autobus bus in
Ilustrační foto

Digitalizace státní správy postupně pokračuje. Občané ale stále přichází na úřady i s věcmi, které si už mohou vyřídit z pohodlí domova. Zbytečně tak cestují třeba na příslušné obce s rozšířenou působností nebo na úřady práce. To je pro řadu lidí z menších a vzdálenějších obcí mnohdy záležitost na celý den. V Libereckém kraji je deset úřadů obcí s rozšířenou působností a 19 kontaktních pracovišť úřadu práce. Obsluhují 436 810 občanů z 215 obcí.

Klíčovou roli v rozvoji digitalizace státu hraje právě bankovní identita. Díky ní se lidé přihlásí do portálů státní správy stejně snadno jako do svého internetového bankovnictví. „Bankovní identita je nejvyužívanějším nástrojem na ověřování totožnosti občanů při využívání online služeb státu. Lidé si své úřední záležitosti vyřídí kdykoli a odkudkoli a nemusí si kvůli návštěvě úřadu brát dovolenou. Bohužel se často setkávám s tím, že lidé vůbec netuší, co všechno si mohou na dálku vyřídit,“ říká Marek Růžička, výkonný ředitel Bankovní identita, a.s.

Online jde žádat o příspěvky a sociální dávky

Na úřad už lidé nemusí chodit kvůli žádostem o příspěvky a sociální dávky. Požádat o ně mohou pohodlně a bez ohledu na úřední hodiny přímo na webu Ministerstva práce a sociálních věcí (mpsv.cz). Jde například o příspěvek na bydlení, přídavek na dítě nebo výchovné. Ani čerstvé maminky už nemusí na úřad práce kvůli vyřízení rodičovského příspěvku. Stejně tak si mohou jednou za tři měsíce změnit online jeho výši, a dočasně tak čerpat víc peněz, pokud to zrovna potřebují.

Ministerstvo práce a sociálních věcí navíc spustilo nový e-shop se vzdělávacími kurzy, k nimž se zájemci přihlásí online také prostřednictvím bankovní identity. Mohou se tak rekvalifikovat a najít lepší uplatnění na trhu práce. V Portálu občana si pak mohou stáhnout výpis z evidence rejstříku trestů, který noví zaměstnavatelé často požadují.

Na úřady už nemusí ani řidiči

Na úřad už nemusí chodit ani řidiči, třeba kvůli žádosti o nový řidičský průkaz. Jen v Libereckém kraji přitom letos čeká výměna řidičáků přes 40 tisíc řidičů. Požádat o něj mohou pohodlně a bez ohledu na úřední hodiny přes Portál občana. Žádost je potřeba odeslat přes datovou schránku, kterou si mohou také zřídit díky bankovní identitě během pár minut online. V Portálu občana pak mohou zjistit stav bodového konta řidiče i přehled přestupků v silničním provozu.

TZ