Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Autobusové zastávky na Frýdlantsku, Liberecku a Českodubsku mají nové označníky

03. 12. 2019 | 11:23

Od konce září 2019 vyměnila společnost SILNICE LK a.s. na Frýdlantsku, Liberecku a Českodubsku přes 500 kusů označníků autobusových zastávek. Stanice na silnicích I. třídy budou mít nové značení příští rok. Kraj do roku 2022 vymění a doplní více než 3.000 dopravních značek. SILNICE LK spolupracují na výměnách se společností KORID LK. Liberecký kraj na nová značení v letošním roce vyčlenil částku 1,5 milionu korun.

označníky 2
Foto: LK

Osazením více jak 500 kusů dopravních značek jsme ukončili první etapu výměny označníků autobusových zastávek. Chceme zvýšit úroveň veřejné dopravy v kraji a sjednotit označení zastávek příměstské a hromadné autobusové dopravy. Výměnu hradíme ze svého rozpočtu,“ uvedl Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Liberecký kraj veškeré administrativní kroky konzultoval s vlastníky všech pozemních komunikací v regionu, na kterých autobusové zastávky jsou.

V roce 2020 bude kraj pokračovat s výměnou označníků v dalších oblastech. Chce tak učinit i na státních silnicích I. třídy. „Předběžně jsme se na tom domluvili s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR,“ dodal Sviták.

První etapa výměny se neobešla zcela bez potíží. Polovina značek v terénu dosud chyběla a ty stávající byly až na výjimky na nepoužitelných sloupcích. Umístění nové značky do dopravního prostoru bylo často hledáním nejméně problematické cesty, kdy označník plní funkci a nepřekáží. „Označník zastávky totiž určuje místo, kde zastavuje přední část autobusu a kde nastupují cestující do předních dveří. Je to místo, které musí správně odhadnout třeba i nevidomý člověk a samozřejmě řidič, jenž na tuto zastávku míří poprvé,“ vysvětlil Petr Šén, generální ředitel SILNIC LK a.s.Foto: LKV několika případech se po domluvě se starosty osazoval označník na výložník čekárny, aby nepřekážel na chodníku. „Například v Lázních Libverda nechala obec na čekárnu a přístřešek výložník doslova přivařit, aby vše bylo ve vzájemném souladu,“ dodal náměstek Sviták.

Označníky se v jednotlivých případech osazovaly i v rámci kompletních rekonstrukcí silnic na zastávkách v dalších částech kraje, a to například v Pěnčíně, v Turnově, ve Svijanech, v Libštátě, v Koberovech, v Roprachticích anebo v Poniklé. V příštím roce bude v rámci kompletních rekonstrukcí krajských silnic obnoveno značení zastávek třeba v úsecích silnic z České Lípy do Dobranova anebo v Roztokách u Jilemnice.

LK/Filip Trdla