Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky pomáhá podesáté, výtěžek ochrání nejcennější partie hor

14. 11. 2020 | 16:39

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vydala benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2021. Výtěžek z jeho prodeje věnuje na projekty pomáhající Jizerským horám. Prodej začal koncem září a lidé už nakoupili více jak polovinu z letošního nákladu, který byl 1 800 kusů. Kalendář můžete objednávat v e-shopu na internetových stránkách nadace.

 

JizerkyObnova EVL Jiz.Smrčiny 02
Foto: Nadace Ivana Dejmala

Kalendář vzešel z fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky, kterou pořádá nadace již podesáté. Od března do června mohli nadšení fotografové zasílat své snímky Jizerských hor, kterých se letos sešlo celkem 208 od 52 autorů. Odborná porota vybrala 35 z nich do výstavní kolekce a o jednom snímku hlasovala na internetu i široká veřejnost po celou dobu letních prázdnin.

Výstava je putovní a postupně se představí v řadě obcí nejen Libereckého kraje ale například i v Polsku, její součástí je i soutěžní kvíz o knihu O věčných proměnách lesa od Siegfrieda Weisse. Hlavním výstupem je však benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2021, který se skládá z 13 nejlepších fotografií, které vybrala odborná porota. Výtěžek z jeho prodeje věnuje nadace každým rokem na projekty pomáhající Jizerským horám. Díky tomu mohla v minulosti podpořit obnovu návštěvnické infrastruktury, záchranu rašeliniště na Nové Louce, výsadbu desítek tisíc původních dřevin na vrcholky těchto hor nebo vybudování rybího přechodu na Smědé.

Benefiční kalendáře ve formátu A2 je možné objednávat za cenu 300 Kč prostřednictvím internetových stránek www.nadaceivanadejmala.cz případně emailem nebo telefonicky. Výtěžek nadace věnuje stejně jako v loňském roce na projekt obnovy evropsky významné lokality Jizerské smrčiny, který má za cíl zachránit necitlivě odvodněná rašeliniště a výsadbu původních dřevin do samého srdce Jizerských hor. Ten realizuje Jizersko-ještědský horský spolek a nadace zajišťuje spolufinancování k získané dotaci. Zlepší se tak nejen druhové složení místních lesů, které obohatí 14 100 sazenic stromů, ale díky vybudovaným přehrážkám v melioračních příkopech se významně zlepší schopnost krajiny zadržovat vodu.

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody funguje již od roku 1993 a je významnou celostátně působící nadací v oblasti životního prostředí. Chrání a obnovuje přírodní prostředí a motivuje k tomu i širokou veřejnost.

TZ