Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Červen přináší na hrady a zámky kulturní akce, nastávající víkend bude patřit otevřeným zahradám a parkům

03. 06. 2020 | 9:05

Červnový měsíc přináší na hrady a zámky kulturní akce, které jsou nedílnou součástí nabídky památkových objektů návštěvníkům. Do Víkendu otevřených zahrad se zapojily správy zámků Opočno a Lemberk.

zakupy---tzv.-loznice-frantiska-josefa-i
Zámek Zákupy, ložnice Františka Josefa I, foto: NPÚ

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a probíhá vždy během druhého červnového víkendu. Projekt se setkal s velkým ohlasem a stal se postupně tradičním po celé Evropě. V České republice se v roce 2010 pod záštitou Národního památkového ústavu poprvé otevřely 3  zahrady a jejich počet postupně vzrůstal. Na Liberecku tento svátek uctí správa zámku Lemberk, která zpřístupní jindy uzavřenou Bredovskou zahradu (včetně letohrádku s panelovou výstavou věnovanou proměnám areálu Lemberka). Zahrada bude přístupná za symbolické vstupné celý víkend od 10 do 16 hodin, v 11 a ve 14 hodin jsou připraveny komentované prohlídky zahrady. Doplňkově také Lemberk zpřístupní středověkou věž.

Trosky nabídnou během soboty ukázky sokolnické a také ukázky agility v podání vicemistryně ČR Terezy Pálové a feny Faji, Bezděz přichystal víkend se šermířským oživením a kovářskou dílnou na nádvoří.

Parku bude věnována pozornost také na Opočně – letos je to 200 let, kdy byl park tehdejším majitelem panství Rudolfem Josefem Colloredo-Mansfeldem založen. Horní část parku byla již v 16. stol. užívána jako zahrada pro pěstování zeleniny, konopí a ovocných stromů. V roce 1602 Jan Rudolf Trčka z Lípy nechal zde, za městskými hradbami, postavit Letohrádek, čímž došlo k rozšíření zámeckého areálu a vznikl prostor obdélníkového tvaru se zahradou v renesančním duchu. Založení zámeckého parku tehdejším majitelem panství Rudolfem Josefem Colloredo-Mansfeldem je datováno do roku 1820, kdy ve stylu romantického anglického parku upravil údolí Zlatého potoka. Úpravy probíhaly dle návrhu zahradníka J. Exnera. Při této příležitosti je pro zájemce připravena přednáška v zámecké tabulnici na téma „Péče o park a krajinu ve 21. stol. za využití koňské síly". Přednáší paní Jindřiška Svobodová ze spolku Centrum slezského norika – v sobotu od 17 hodin, v sobotu i v neděli se návštěvníci mohou zúčastnit procházky parkem za odborného výkladu paní RNDr. Jarmily Martincové z Výzkumné stanice Opočno ( v 10 a ve 14 hodin), po oba dny je také možná projížďka parkem v kočáru taženém koňmi.

Závěr června bude na Opočně patřit speciálním prohlídkám zbrojnic s rozšířeným výkladem, na Hrádek u Nechanic mohou zamířit svatby chtivé páry – 21. června se zde pořádá Svatební den s prohlídkou nazdobených interiérů i exteriérů. Na Trosky zavítají lanochodci, na Grabštejně dne 28. 6 zpřístupní hradní veterinární muzeum v doprovodu nprap. Michala Kratochvíla. Veterinární muzeum představuje polní veterinární soupravy pocházející z výzbroje německé armády z konce 1. světové války a meziválečného období, sovětské armády a ČSLA. Návštěvníci se dozvědí i o dnešním využívání tzv. dolního zámku na Grabštejně a jeho okolí Armádou ČR. Prohlídkový okruh je veřejnosti přístupný v předem vypsaných termínech, kapacita prohlídky je omezena a pouze na rezervace.

Na Pardubicku se v úterý 9.6. otevřou brány hradu Kunětická hora, který prochází rozsáhlou stavební obnovou – více na https://www.hrad-kunetickahora.cz/cs/o-hradu/Obnova-Jurkovicova-palace-seste-brany-a-pristavku . Návštěvníky zde ale kromě nové pokladny čeká další překvapení - před hradním palácem je zřízeno bezplatné, nezaheslované WiFi připojení, kdy si návštěvníci mohou stáhnout (audio) informace o hradu do svých chytrých telefonů a absolvovat tak prohlídku hradu ve vlastním tempu.

Velkému zájmu se na hradě Litice těší nově pojaté prohlídky, jejichž součástí je také videodokument o historii a architektuře hradu, který je pouštěn v pravidelných intervalech, první návštěvníky také uvítal slatiňanský zámek, který prošel komplexní obnovou.

Od 2. června je na zámku v Zákupech opět zpřístupněna trasa Zámek za císaře Františka Josefa I., kde byla nově instalována – a to včetně obnovy původní barevnosti stěn - ložnice Alžběty Windischgraetzové, jediného potomka korunního prince Rudolfa a vnučky císaře Františka Josefa I. Alžběta jako poslední z rodiny Habsburků navštívila Zákupy v roce 1904. Rodiny s dětmi jistě osloví pozměněná tzv. dětská trasa, která je bez průvodce – prohlídka čtyř místností s historickým mobiliářem je doplněna výstavou kostýmů a rekvizit z vánočních pohádek České televize (Svatojánský věneček, Kouzelník Žito, Pravý rytíř).

Významnou novinkou je také zavedení on-line prodeje vstupenek. Prodej je nyní spuštěn v testovacím režimu – návštěvníci si mohou zakoupit vstupenky na prohlídku v dostatečném časovém předstihu – viz weby objektů, nejpozději však dva dny před návštěvou zvoleného objektu.

Přehled všech chystaných akcí naleznete zde https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/zpristupnene-pamatky/prehled-kulturnich-akci

Správy hradů a zámků prosí návštěvníky, aby respektovali bezpečnostní pokyny, které jsou umístěny u vstupů do areálů a také na webových stránkách objektů a chránili tak zdraví své i zdraví pracovníků Národního památkového ústavu.

TZ/Lucie Bidlasová