Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česko a Sasko spolupracují covidu navzdory. Výsledkem je cestovní průvodce a propagační film

30. 12. 2021 | 10:10

Přeshraniční spolupráce Čechů a jejich saských sousedů úspěšně pokračuje, ba co víc – prohlubuje se. Cestovního průvodce a propagační film vytvořily společně Destinační agentura Lužické hory a její saský partner Turistické centrum Přírodního parku Žitavské hory, jež je pobočkou Společnosti rozvoje města Žitavy.

„V našem kraji má přeshraniční spolupráce se sousedními regiony v Německu a Polsku v nejrůznějších oblastech dlouhou tradici. V oblasti cestovního ruchu se pochopitelně také nabízí. Hory a krajina vůbec hranice nezná a byla by škoda, kdybychom se sami omezovali. Naši sousedé jsou inspirací nám a stejně tak i my jim. Pro cestovní ruch to platí také,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Gäste InfoČtyřjazyčný průvodce je osmdesátistránková malá brožura, která obsahuje řadu turistických zajímavostí, od muzeí a řemeslných dílen až po zábavní parky a rekreační areály. Obdržet ji lze v turistických informačních kancelářích v regionu. Ona i tříminutový image film vznikly díky německo-českému projektu, který se zrodil v rámci programu spolupráce Svobodného státu Sasko – Česká republika 2012-2020. „Vznik krátkého videa nebyl původně vůbec v plánu,“ uvedla Marie Kárová, ředitelka spolku DMO Lužické a Žitavské hory. „Vzhledem k tomu, že kvůli koronavirové krizi nemohlo dojít na společná setkávání českých a německých volnočasových zařízení, turistických informačních center a dalších partnerů, museli jsme najít nové, flexibilní řešení.“

Z výsledků projektu má ředitelka spolku radost. „I přes některé překážky vznikly dva skvělé produkty, které poslouží mnoha turistům v našem regionu. Tyto produkty  jsou výsledkem pragmatické a intenzivní spolupráce,“ prohlásila Kárová. „Je dobře, že partnerství mezi DMO Lužické a Žitavské hory a turistickými strukturami v regionu kolem přírodního parku Žitavské hory je stále velmi silné,“ dodala Linda Pietschmann, ředitelka cestovního ruchu a marketingu společnosti pro rozvoj města Žitavy.

LK/Jan Mikulička