Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cestování zdarma po Velikonocích skončí, cestující budou znovu platit ve vlacích, kam se vrátí průvodčí

08. 04. 2020 | 19:35

Cestování zdarma veřejnou dopravou v Libereckém kraji po Velikonocích skončí. Už od úterý 14. dubna budou cestující znovu platit ve vlacích, kam se vrátí průvodčí. O obnovení plateb v autobusech kraj s dopravci jedná. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Bez odbavování, a tedy bez placení se kvůli snížení rizika nákazy novým koronavirem ve veřejné dopravě v kraji cestuje od pondělí 16. března.

"S autobusovými dopravci budeme ještě diskutovat o tom, od jakého data se k odbavování vrátíme, vzhledem k tomu, že ochranných pomůcek pro řidiče už je dostatek," doplnil hejtman. Kvůli snížení rizika přenosu nákazy se od poloviny března do autobusů nenastupuje předními dveřmi a řidiči jsou od cestujících odděleni dvěma řadami sedadel a bariérou. Vozy se také mnohem intenzivněji dezinfikují.

Kraj postupně kvůli úbytku cestujících v souvislosti s uzavřením škol, obchodů a omezením výroby ve firmách veřejnou dopravu výrazně zredukoval. Rozsah vlakových spojů se snížil zhruba o 15 procent, počet autobusových spojů je zhruba o čtvrtinu menší. Autobusy a vlaky jezdí oproti běžnému stavu desetina cestujících. Podle náměstka pro dopravu Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) dosahují denní ztráty dopravy zhruba 800.000 korun. "Za březen to zatím podle odhadů dělá zhruba 13 milionů korun," doplnil.

čtk