Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Další rok v covidových kulisách: Spadla kabina lanovky na Ještěd, komín Brandlu se poroučel k zemi a Liberec si s krajem prohodil majetek

01. 01. 2022 | 12:00

Čerstvě skončený rok 2021 byl další covidový, a přitom plný událostí, které se poprávu, negativně i pozitivně, zapsaly do dějin Libereckého kraje i obcí v něm. Jaké to byly? Vezměme to od konce. Například:

lanovkaPád2
Krajskou událostí roku se bohužel stal pád kabiny lanovky na Ještěd. Foto: archiv

České dráhy po říjnové havárii kabinové lanovky na Ještěd, při které zemřel průvodčí, uvažují o výstavbě lanovky nové. Byla by zhruba o 800 metrů delší a začínat by měla u konečné tramvajové trati v Liberci - Horním Hanychově.  Kabina visuté lanové dráhy spadla v neděli 31. října odpoledne z třicetimetrové výšky při cestě z horní stanice do dolní po přetržení tažného lana, zemřel její průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí.

Liberecký kraj převzal od statutárního města Liberec zoologickou a botanickou zahradu. Liberec naopak od kraje získal domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. V úterý 28. prosince 2021 to stvrdili svými podpisy na smlouvách o majetkových převodech hejtman Libereckého kraje Martin Půta a primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník. Liberecký kraj převzal zodpovědnost za dvě zahrady, které mají regionální, nadregionální i nadnárodní význam. Město pak od kraje získal dva domovy seniorů, které převážně využívají občané Liberce.

Foto: Artur Irma

Čilý stavební ruch panoval na konci starého roku v interiérech restaurace s hotelem a rozhlednou Liberecká výšina. Má se otvírat do března, na jaře se ještě bude pracovat na úpravách okolí. Libereckou výšinu nechal v lesích nad Lidovými sady v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s věží textilní továrník Heinrich Liebieg. Už 120 let je podnik oblíbeným turistickým cílem, v posledních 25 letech je ale víc zavřená než otevřená.

Policie v Libereckém kraji začala při hlídkové činnosti využívat koně. Osedlala je poprvé při preventivních kontrolách rekreačních objektů, bylo to v oblasti Filipova u Mníšku na Liberecku. V budoucnu budou mít koně využití také při dohlížení na fotbalové zápasy nebo demonstrace. Krajská jednotka jízdní policie vznikla k loňskému 1. lednu, první čtyři koně má ale k dispozici teprve od listopadu 2021.

Rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn na hlavní silnici I/35 z Liberce na Turnov a Prahu skončila s více než půlročním předstihem proti původnímu plánu. Stavba ale byla také dražší, cena se z původních 408 milionů korun bez DPH zvýšila o devět procent na 444 milionů. Zhruba 36 milionů korun zaplatil stát dodavateli navíc za zrychlení stavby.  Původně mělo být hotovo až v červenci 2022, došlo ale k urychlení o sedm měsíců.

Foto: Artur Irma

Liberecký plavecký stadion od ledna 2022 převzala nově vytvořená městská společnost Bazén Liberec, provozovat by ho měla až do chystané kompletní modernizace. Podle původních plánů radnice měla být modernizace bazénu už několik let hotová, začne ale zřejmě nejdřív roce 2023. Náklady radnice odhaduje na 820 milionů korun.

Liberec zrušil soutěž na rekonstrukci úřednické budovy Uranu, vítěz odstoupil a další dva uchazeči nesplnili podmínky řízení. Zakázku zhruba za 84 milionů korun bez daně chce radnice vypsat co nejdříve, byť se už ozývají hlasy, že se "kosmetická oprava" pláště zbytečně drahá. Z Uranu se už v září vystěhovali úředníci sociálního odboru. Do budovy S Toweru se přemístilo zhruba 60 pracovníků. Letos se z Uranu budou muset vystěhovat i pracovníci registru dopravy, kteří dočasný azyl budou mít v budově krajského úřadu. Přemístit by se měli do místa, kde je dnes očkovací centrum. Nad tím ale visí otazník, protože očkování proti novým a novým variantám covidu hned tak nemusí skončit.

Krajská nemocnice Liberec začala v soutěži hledat firmu, jež postaví v jejím areálu u Husovy ulice šestipodlažní centrum urgentní medicíny s parkovacím domem. Maximální stanovená cena za stavbu je 2,2 miliardy korun bez DPH. Nabídky mohou firmy posílat do 18. ledna příštího roku.  Nemocnice, jež je největší v Libereckém kraji, připravuje výstavbu centra urgentní péče už více než deset let. Vypsání soutěže i proto vnímá generální ředitel nemocnice Richard Lukáš jako milník. 

Skiareál Ještěd na sklonku loňského roku zahájil sezonu nově pojatým večerním lyžováním. Slouží mu nově zbudovaná sjezdovka Nová Skalka Je 1,5 km dlouhá a 45 m široká. Nová Skalka je aktuálně 3. nejdelší sjezdovkou pro večerní lyžování v České republice, zároveň od prvního místa ji dělí jen necelých 100 m.

archivní foto

Městskou hromadnou dopravu v Jablonci nad Nisou zajistí od února 2023 na dalších pět let společnost ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport. Druhé největší město kraje za dopravu zaplatí včetně DPH přes 376,5 milionu korun, to je 54,97 koruny za kilometr. Cena je tak téměř o čtvrtinu vyšší než ta, za niž v současné době jezdí Umbrella Coaches and Buses.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) hledá dodavatele rekonstrukce zbylých bezmála pěti kilometrů tramvajové trati z Liberce do Jablonce. Zakázku, která podle odhadu projektantů přijde bez DPH na téměř 593 milionů korun, rozdělil dopravní podnik do čtyř částí. 

Na Technické univerzitě Liberec (TUL) začal loni působit veřejný ochránce práv zaměstnanců a studentů. Ombudsman je jako nezávislý pozorovatel k dispozici všem zaměstnancům a studujícím, kteří by měli pochybnosti o dodržování práv.

O komfort českých olympioniků, kteří se v únoru zúčastní zimní olympiády v čínském Pekingu, se postarali i vědci z Technické univerzity v Liberci. Vyvinuli unikátní nanovlákennou membránu, kterou budou mít sportovci ve svých bundách. Autorem patentovaného materiálu je Roman Knížek z textilní fakulty.

Po dvou letech pauzy způsobené protipandemickými opatřeními by se měl ve dnech 28. až 31. července 2022 uskutečnit v Liberci v areálu Vesec Festival Benátská! s Impulsem. Jeho program bude příští rok sázet na hvězdy tuzemské hudby a zároveň oslaví jubilea legend československé rockové muziky. Šedesát let od svého vzniku příští rok oslaví Olympic, jeho frontman Petr Janda bude mít osmdesátiny, metalový Arakain i Paľo Habera se skupinou Team budou mít 40 let od zahájení své činnosti. Festival vzhledem k riziku s případnými pandemickými problémy nepočítá s účastí zahraničních hvězd. 

Foto: Artur Irma

Mimoň na Českolipsku připravuje rekonstrukci venkovního koupaliště zhruba za 50 milionů korun bez daně. Práce chce radnice zahájit letos na jaře a koupaliště otevřít rok poté. 

Zastupitelé Liberce souhlasili s plánovací smlouvou uzavřenou mezi statutárním městem a společností SYNER Group, v níž si vymezují zejména povinnosti, ale i práva vztahující se k realizaci developerského projektu Kunratická na okraji Liberce. SYNER Group se mj. zavázal realizovat na vlastní náklady občanskou vybavenost a část komunikací, které jsou pro novou čtvrť s 650 plánovanými byty nezbytností. Město bude participovat zejména součinností. Developer novou čtvrť zrealizuje za zhruba tři miliardy korun. Na rozvoj tohoto území, kde by mělo vyrůst až 650 bytů, by měla skupina SYNER Group vydat 65 milionů korun do veřejného prostoru a budov. Z toho 40 milionů korun je určeno na postavení mateřské školy. Další miliony půjdou do kvalitnějšího prostoru pro všechny, to znamená např. do lepší zeleně či lepších povrchů. Dokonce vznikne i umělecké dílo, tak, jak kdysi na veřejných prostranstvích bývalo zvykem.

archivní foto

Do multifunkční arény v Liberci přišlo loni na 15. ročník veletrhu práce a vzdělávání Educa za tři dny 16.000 lidí. Prezentovalo se přes 50 středních škol a více než 40 firem.

Technickou univerzitu v Liberci povede další čtyři roky dosavadní rektor Miroslav Brzezina. Rektora loni zvolil akademický senát až ve čtvrtém kole, pro současného rektora hlasovalo nakonec 11 z 21 jeho členů. 

Foto: TUL

Parlamentních voleb se v kraji se loni na podzim zúčastnilo 64,60 procenta voličů. Volby do Sněmovny v Libereckém kraji vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,86 procenta. Na druhém místě je koalice Spolu, která má 22,77 procenta. Třetí PirSTAN dostali 21,37 procenta hlasů. 

V Jizerských horách začala loni v říjnu demolice horské chaty Smědava v Bílém Potoce, zůstat z ní by měla jen terasa. Známou chatu z roku 1935 mezi vrcholem Jizera a Plochým vrchem má k nelibosti místních i přespolních patriotů nahradit wellness hotel.

221 m hluboký vrt HJ8 z roku 1983 se nyní jmenuje HJ8 Liberec. O devatenáct let starší a devatenáct metrů kratší vrt TV4 logicky dostal jméno TV4 Jablonec. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník pokřtil v areálu Vratislavické kyselky vrt Jablonec minerálkou z vrtu HJ8 Liberec a jablonecký primátor Jiří Čeřovský pokřtil kyselkou z TV4 Jablonce pamětní desku vrtu Liberec.

Komín Brandl byl se svými 165 metry nejen nejvyšší stavbou Libereckého kraje, ale rovněž jedním ze symbolů Jablonce nad Nisou. Loni se za ohromného zájmu veřejnosti poroučel k zemi.

Foto: Mad

Frýdlant získal minoritní podíl v Krajské nemocnici Liberec (KNL). Dostal 3,63 procenta akcií za to, že do KNL vložil část nemocničního areálu ve Frýdlantu v hodnotě 38,2 milionu korun.

Rekonstrukce hráze jizerskohorské přehrady na Černé Nise v Bedřichově téměř za 21 milionů korun skončila až po sezoně. Korunu hráze stavbaři opravovali od roku 2019.

21. srpen je výročním dnem v liberecké stavební společnosti SYNER. "... je tomu 30 let ode dne, kdy jsme světu poprvé představili značku SYNER. Jsme opravdu hrdí, že si můžeme tuto chvíli připomenout a na okamžik se poohlédnout, co jsme společně dokázali," uvedli spolumajitelé společnosti Petr Syrovátko a Jiří Urban. Společnost SYNER vznikla skutečně na „zelené louce“, bez účasti na jakékoliv formě privatizace. "Náš kapitál byla chuť měnit svět, energie čišící z mládí, odvaha uchopit příležitost, vůle překonávat počáteční překážky a neskutečná touha zkusit nádhernou stavařinu dělat sami pro sebe a lépe," shodli se spolumajitelé v srpnu loňského roku.

archivní foto

Parkovací dům vedle svého sídla Liberecký kraj postaví, i když bude stavba kvůli zvýšení cen stavebních prací a materiálů zhruba o pětinu dražší. Rozhodli tak krajští zastupitelé. Podle propočtu projektantů se odhadovaná cena zvýšila z 205,5 milionu korun na 248,9 milionu.

Liberecké divadlo F. X. Šaldy po více než půlstoletí vyměnilo v hledišti velké scény všechny sedačky v přízemí a na balkonu v první patře. Na druhém a třetím balkonu se budou sedačky měnit příští léto, jde o investici za bezmála deset milionů korun. Na výměnu sedaček přispěli i diváci.

Liberec převedl na bytová družstva za korunu svůj podíl v bytovém domě Alfa v Zeleném Údolí a do konce roku tak učinil u dalších dvou BD. Celkem půjde o deset družstev, u nichž právníci města nesmyslně zpochybňovali platnost původních smluv uzavřených zhruba před 20 lety, čímž vznikla celoroční causa. Kvůli ní se rozkymácela radniční koalice, když ODS byla od začátku pro převod podle původních smluv. Pro členy bytových družstev postupně končí roky trvající nejistota, zda za byty nebudou muset znovu doplácet. 

Zápis na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO pro Jizerskohorské bučiny v Jizerských horách přinesl zvýšení prestiže a závazek toto území dál chránit.

Česko-polské vztahy výrazně narušuje spor kolem polského hnědouhelného dolu Turów. Česku jde o vodu, Polsku o zachování výroby energií a pracovních míst. Dobré řešení pro dva sousedy z EU neexistuje. Jen série oboustranných ústupků.

Liberecký kraj zastavil demolici a rekonstrukci kamenného obloukového mostu přes Jizeru v Poniklé na Semilsku, která začala a hned skončila v červenci. Pro most "Na Mejtě" z roku 1856 získal památkovou ochranu a zachová ho. 

V Liberci pro dopravu otevřeli zrekonstruovanou silnici z Horního Hanychova na Ještěd. Uzavřená byla od začátku dubna, a na Ještěd se tak dalo autem dojet jen z druhé strany, od Liberce byl vrchol dostupný jen pro pěší nebo lanovkou. Rekonstrukce stála 84 milionů korun.

archivní foto

Mezinárodní loutkový festival Mateřinka se v Liberci uskutečnil v původním červnovém termínu. Vystoupilo 18 loutkových souborů z České republiky i ze zahraniční. Za pět dní diváci zhlédli 23 inscenací, které představují výběr toho nejlepšího z tvorby pro děti od dvou do šesti let. 

Severočeské muzeum v Liberci přivítalo v úterý 4. května návštěvníky, je to po více než třech letech. Muzeum bylo od 1. února 2018 zavřené kvůli kompletní rekonstrukci, a potom kvůli koronavirovým opatřením. Muzeum sice po rekonstrukci slavnostně otevřeli 28. prosince 2020, ale jen virtuálně.

Liberec se do finále play-off hokejové extraligy probojoval počtvrté za posledních pět let. Vydřel stříbro. Za stavu 3:1 pro Oceláře se finále přesunulo do Třince k páté bitvě. I přes obrovskou snahu a úsilí ale Liberečtí konec série neodvrátili. Ročník 2020/21 tak pro extraligový Liberec skončil se stříbrnými medailemi na krku.

Foto: www.hcbilitygri.cz

Neúspěchem skončila snaha Liberce prodat zchátralý zámeček v Machníně, v němž bylo za minulého režimu vyhlášené dětské oční sanatorium. Město požadovalo minimálně 20,2 milionu korun. Nedostalo ale ani jednu nabídku, přestože registrovalo zhruba 40 zájemců.

V Novinách pod Ralskem na Českolipsku zahájilo provoz nové krematorium. Je unikátní, jeho dvě pece americké výroby si dokážou poradit i s tělem morbidně obézního člověka vážícího 450 kilogramů. Zatím se museli takoví zemřelí pohřbívat do země, i když si to třeba nepřáli.

Ve věku 88 let zemřela bývalá světová i republiková náčelnice Sokola Jarina Žitná. J. Žitná byla mezi Sokoly legendou, je i držitelka ocenění Osobnost Libereckého kraje.

Policie měla loni aféru s krajským ředitelem, policejním plukovníkem Vladislavem Husákem. Z místa krajského šéfa ho odvolal policejní prezident Jan Švejdar kvůli účasti na narozeninové oslavě v teplickém hotelu v době lockdownu. Husák byl převelen do vzdělávacího útvaru.

archivní foto

Tanvald v Jizerských horách má nad městem novou atypickou vyhlídku vejčitého tvaru, jež má představovat obrácený bob. Nachází se na místě, kde v minulosti býval start bobové dráhy. Konstrukce z kovu a laminátu je na skále na Malém Špičáku. 

Krkonošská Jilemnice loni měla po dvou letech na náměstí sněhovou sochu Krakonoše. Opět ji vytvořil výtvarník Josef Dufek, letos měl k ruce tři pomocníky. Krakonoš z rku 2021 se od předchozích odlišoval tím, že v ruce neměl klobouk ani fajfku. Byl ale nižší než obvykle, na výšku ledová socha měla necelých šest metrů.

Foto aktuálního Krakonoše Artur Irma

Obnova zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech za více než 174 milionů začala, Hospodářský dvůr v Zákupech z druhé poloviny 17. století je národní kulturní památkou, jednou z nejohroženějších v Libereckém kraji. Ve vlastnictví státu je od roku 2003 a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. V první etapě chtějí památkáři zachránit jeho nejcennější část, což je bývalá konírna

Po desetiletích Jablonec změnil dopravce. BusLine MHD Jablonecko (dříve ČSAD Jablonec) vystřídala loni 1. února Umbrella Coaches and Buses. Nasadila nízkopodlažní mercedesy i nový odbavovací systém.

Foto: Artur Irma

uba s využitím čtk a archivu, foto archiv, Mad a Artur Irma