Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dalších devět výrobků v kraji získá značku Regionální potravina, porota posuzovala 93 produktů od místních farmářů

24. 05. 2023 | 13:01

Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství, koná se ve všech krajích s výjimkou Prahy. Liberecký kraj je čtvrtým, kde už je o nových oceněných ve 14. ročníku rozhodnuto, jasno už je také v Plzeňském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V Libereckém kraji posuzovala porota 93 výrobků od 33 místních farmářů a potravinářských firem, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Eva Češpiva.

řezník 6bd6c504-5b67-4713-b69c-59821576a405
Foto - zdroj: www.regionalnipotravina.cz

Soutěží se v devíti kategoriích. "Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládl Táta 12 z Pivovaru Volt," doplnila Češpiva. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 14. září na Dni regionálních potravin Libereckého kraje.

"Jsem nadšený z ohromného zájmu výrobců o soutěž Regionální potravina v Libereckém kraji, co mě však nejvíc potěšilo, je skutečnost, že třetina výrobců se soutěže účastnila úplně poprvé. Je to prokázání síly a dynamiky našeho regionu v oblasti lokální produkce. Rád bych poděkoval a poblahopřál všem zúčastněným výrobcům za jejich odvahu a kvalitní výrobky, které představují opravdové bohatství Libereckého kraje," zhodnotil výsledky koordinátor soutěže v kraji Václav Chábera.

Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) označení Regionální potravina, které mohou používat po dobu čtyř let. Nově označení získá tlačenka vyrobená studenty Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, vepřovka od Marka Pirocha, bio zrající sýr Jeroným Ladislava Stehlíka, smetanový zákys z Mléka Jeřmanice nebo žitno-pšeničný kvasový chléb Lukáše Maška. Označení nově ponese také griliáš Radky Mayerové, česnek od Petra Macháčka a ovčí sýr nakládaný v oleji vyrobený Michalem Sabáčkem.

V Libereckém kraji nejde o jedinou potravinářskou soutěž, do konce května se mohou farmáři a výrobci hlásit také do soutěže Výrobek Libereckého kraje 2023, která se koná podevatenácté. Zatímco o značku Regionální potravina se mohou ucházet jen malí a střední výrobci do 250 zaměstnanců, soutěž o Výrobek Libereckého kraje omezení nemá, ani označení nemá časové omezení. Slavnostní vyhlášení nejlepších výrobků se uskuteční tradičně na Krajských dožínkách, které budou letos 9. září v Brništi na Českolipsku.

Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:

  Kategorie Výrobek Výrobce
1. Masné výrobky tepelně opracované Tlačenka Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Vepřovka Marek Piroch
3. Sýry včetně tvarohu Jeroným bio zrající sýr Ladislav Stehlík
4. Mléčné výrobky ostatní Zákys smetanový Mléko Jeřmanice
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Žitno-pšeničný kvasový chléb Lukáš Mašek
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Griliáš Radka Mayerová
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Táta 12 Pivovar Volt
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Česnek paličák Ing. Petr Macháček
9. Ostatní Ovčí sýr nakládaný v oleji Michal Sabáček

Zdroj: regionalnipotravina.cz

čtk