Dalších devět výrobků v kraji získá značku Regionální potravina, porota posuzovala 93 produktů od místních farmářů
Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství, koná se ve všech krajích s výjimkou Prahy. Liberecký kraj je čtvrtým, kde už je o nových oceněných ve 14. ročníku rozhodnuto, jasno už je také v Plzeňském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V Libereckém kraji posuzovala porota 93 výrobků od 33 místních farmářů a potravinářských firem, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Eva Češpiva.
Soutěží se v devíti kategoriích. "Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládl Táta 12 z Pivovaru Volt," doplnila Češpiva. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 14. září na Dni regionálních potravin Libereckého kraje.
"Jsem nadšený z ohromného zájmu výrobců o soutěž Regionální potravina v Libereckém kraji, co mě však nejvíc potěšilo, je skutečnost, že třetina výrobců se soutěže účastnila úplně poprvé. Je to prokázání síly a dynamiky našeho regionu v oblasti lokální produkce. Rád bych poděkoval a poblahopřál všem zúčastněným výrobcům za jejich odvahu a kvalitní výrobky, které představují opravdové bohatství Libereckého kraje," zhodnotil výsledky koordinátor soutěže v kraji Václav Chábera.
Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) označení Regionální potravina, které mohou používat po dobu čtyř let. Nově označení získá tlačenka vyrobená studenty Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, vepřovka od Marka Pirocha, bio zrající sýr Jeroným Ladislava Stehlíka, smetanový zákys z Mléka Jeřmanice nebo žitno-pšeničný kvasový chléb Lukáše Maška. Označení nově ponese také griliáš Radky Mayerové, česnek od Petra Macháčka a ovčí sýr nakládaný v oleji vyrobený Michalem Sabáčkem.
V Libereckém kraji nejde o jedinou potravinářskou soutěž, do konce května se mohou farmáři a výrobci hlásit také do soutěže Výrobek Libereckého kraje 2023, která se koná podevatenácté. Zatímco o značku Regionální potravina se mohou ucházet jen malí a střední výrobci do 250 zaměstnanců, soutěž o Výrobek Libereckého kraje omezení nemá, ani označení nemá časové omezení. Slavnostní vyhlášení nejlepších výrobků se uskuteční tradičně na Krajských dožínkách, které budou letos 9. září v Brništi na Českolipsku.
Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:
Kategorie | Výrobek | Výrobce | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Tlačenka | Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Vepřovka | Marek Piroch |
3. | Sýry včetně tvarohu | Jeroným bio zrající sýr | Ladislav Stehlík |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Zákys smetanový | Mléko Jeřmanice |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Žitno-pšeničný kvasový chléb | Lukáš Mašek |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Griliáš | Radka Mayerová |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Táta 12 | Pivovar Volt |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Česnek paličák | Ing. Petr Macháček |
9. | Ostatní | Ovčí sýr nakládaný v oleji | Michal Sabáček |
Zdroj: regionalnipotravina.cz
čtk