Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dalších devět výrobků v kraji získá značku Regionální potravina, porota posuzovala 93 produktů od místních farmářů

24.05.2023 | 13:01

Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství, koná se ve všech krajích s výjimkou Prahy. Liberecký kraj je čtvrtým, kde už je o nových oceněných ve 14. ročníku rozhodnuto, jasno už je také v Plzeňském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V Libereckém kraji posuzovala porota 93 výrobků od 33 místních farmářů a potravinářských firem, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Eva Češpiva.

řezník 6bd6c504-5b67-4713-b69c-59821576a405
Foto - zdroj: www.regionalnipotravina.cz

Soutěží se v devíti kategoriích. "Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládl Táta 12 z Pivovaru Volt," doplnila Češpiva. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 14. září na Dni regionálních potravin Libereckého kraje.

"Jsem nadšený z ohromného zájmu výrobců o soutěž Regionální potravina v Libereckém kraji, co mě však nejvíc potěšilo, je skutečnost, že třetina výrobců se soutěže účastnila úplně poprvé. Je to prokázání síly a dynamiky našeho regionu v oblasti lokální produkce. Rád bych poděkoval a poblahopřál všem zúčastněným výrobcům za jejich odvahu a kvalitní výrobky, které představují opravdové bohatství Libereckého kraje," zhodnotil výsledky koordinátor soutěže v kraji Václav Chábera.

Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) označení Regionální potravina, které mohou používat po dobu čtyř let. Nově označení získá tlačenka vyrobená studenty Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, vepřovka od Marka Pirocha, bio zrající sýr Jeroným Ladislava Stehlíka, smetanový zákys z Mléka Jeřmanice nebo žitno-pšeničný kvasový chléb Lukáše Maška. Označení nově ponese také griliáš Radky Mayerové, česnek od Petra Macháčka a ovčí sýr nakládaný v oleji vyrobený Michalem Sabáčkem.

V Libereckém kraji nejde o jedinou potravinářskou soutěž, do konce května se mohou farmáři a výrobci hlásit také do soutěže Výrobek Libereckého kraje 2023, která se koná podevatenácté. Zatímco o značku Regionální potravina se mohou ucházet jen malí a střední výrobci do 250 zaměstnanců, soutěž o Výrobek Libereckého kraje omezení nemá, ani označení nemá časové omezení. Slavnostní vyhlášení nejlepších výrobků se uskuteční tradičně na Krajských dožínkách, které budou letos 9. září v Brništi na Českolipsku.

Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:

  Kategorie Výrobek Výrobce
1. Masné výrobky tepelně opracované Tlačenka Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Vepřovka Marek Piroch
3. Sýry včetně tvarohu Jeroným bio zrající sýr Ladislav Stehlík
4. Mléčné výrobky ostatní Zákys smetanový Mléko Jeřmanice
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Žitno-pšeničný kvasový chléb Lukáš Mašek
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Griliáš Radka Mayerová
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Táta 12 Pivovar Volt
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Česnek paličák Ing. Petr Macháček
9. Ostatní Ovčí sýr nakládaný v oleji Michal Sabáček

Zdroj: regionalnipotravina.cz

čtk