Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Desítky lidí žádaly vládu, aby nestahovala žalobu na důl Turów a zastavila ilegální těžbu 

08. 06. 2021 | 16:00

AKTUALIZOVÁNO: Několik desítek lidí se zúčastnilo protestního pochodu z pražského Klárova k Hrzánskému paláci, v němž jedná vláda. Účastníci a účastnice pochodu a následného happeningu protestovali proti stažení žaloby na uhelný důl Turów a proti vyjednání nedostačující smlouvy, která by nechránila místní lidi před negativními dopady těžby.

 

turStavka2
Foto: Greenpeace

AKTUALIZACE PO TK VLÁDY: Vláda schválila navržení sakncí pro Polsko ve výši pět milionů eur denně kvůli tomu, že v rozporu s uloženým předběžným opatřením bezodkladně nezastavilo těžbu hnědého uhlí v dole Turów. Také potvrdila, že bude pokračovat ve vyjednávání dohody s Polskem, které by mohlo vést i ke stažení žaloby na důl.

Nikol Krejčová z Greenpeace říká:  “Jsme rádi, že Česká republika navrhne sankce za nedodržení rozhodnutí evropského soudu, který nařídil zastavit těžbu na dole Turów. Jsme ale zklamáni, že vláda stále uvažuje o smlouvě bez jakéhokoli omezení těžby. Protože pokud stažení žaloby na důl otevře cestu k další těžbě až do roku 2044, tak to bude z pohledu místních lidí i z hlediska ochrany klimatu velmi špatná dohoda a selhání vlády.”

Demonstranti a demonstrantky požadovali, aby vláda prosazovala okamžité zastavení nelegální těžby v souladu s nedávným rozhodnutím Soudního dvoru EU. Akce se zúčastnili i místní lidé žijící v sousedství dolu, kterým těžba komplikuje život a odsává vodu ze studní i z okolní krajiny. Na zahájení akce si místní symbolicky připili sklenicemi naplněnými uhlím místo vody, před samotným jednáním vlády se pak jeden z účastníků “koupal” ve vaně plné uhlí.

Z vyjádření zástupců vlády a Libereckého kraje vyplývá, že kabinet chce vyjednat s polskou stranou smlouvu, po jejímž uzavření hodlá žalobu na důl stáhnout. Soud přitom již 21. května vydal předběžné opatření na zastavení těžby kvůli obavě z nevratných dopadů těžby na životní prostředí. Polská strana důl odmítla uzavřít a Česko zatím nepožádalo soud o sankce za nedodržení soudního rozhodnutí. Organizace Greenpeace kritizuje, že česká vláda nyní nepožaduje zastavení těžby a po Polsku chce podle dostupných informací především finanční kompenzace ve výši jedné miliardy korun.

Dohoda mezi Českou republikou a Polskem má také obsahovat požadavek na dobudování podzemní stěny, která má odtokům zabránit, a vytvoření valu na ochranu nejbližších českých sídel před hlukem a prachem. Česká geologická služba ale varuje, že podzemní stěna nemusí fungovat a že může voda z českého území mizet i nadále. Těžba uhlí má probíhat přímo na státní hranici až do roku 2044. Současné dění na původních plánech podle hlasů zaznívajících z Polska nic nezměnilo.

Cílem České republiky má být podle Greenpeace okamžité zastavení ilegální těžby, a proto by měla požádat soud o vyměření sankcí za nedodržení rozhodnutí soudu. Vlastník dolu, polská státní firma PGE, by pak podle organizace měla okamžitě představit plány na spravedlivou transformaci regionu, tedy na přechod k moderní ekonomice založené na obnovitelných zdrojích a na vytvoření pracovních míst pro své zaměstnance. V dole a elektrárně Turów je v současnosti zaměstnáno okolo 3500 lidí. V roce 2020 dodala elektrárna Turów zhruba 3 % elektřiny v Polsku.

Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace, říká: “Těžba se musí nyní zastavit, protože poškozuje životní prostředí a má negativní dopady na životy místních lidí. Námitkám české vlády dal za pravdu evropský soud. Nerozumíme tomu, proč chce nyní vláda tak rychle vyjednat slabou dohodu, a chce tak prodat svoje občany. Nacházíme se v klimatické krizi a uhlí musí skončit i v Polsku. Je odpovědností Polska a firmy PGE, že provádí bez legálního povolení těžbu, která krade Česku vodu. Všichni musíme respektovat zákony. PGE musí převzít zodpovědnost za svoje zaměstnance a provést spravedlivou transformaci místního uhelného regionu, kterou svými nesmyslnými plány na těžbu do roku 2044 blokuje.”

Milan Starec, člen Sousedského spolku Uhelná, říká: “Těžba nás ohrožuje nejvíce tím, že se přibližuje. Rypadla se zakusují blíž a blíž, důl se prohlubuje, a tím se neustále zvyšuje odtok vody z našeho území do dolu, odkud ji musí čerpat a vést potrubím do řeky Nisy. Jak je možné jednat o stažení žaloby bez té nejdůležitější podmínky, aby se těžba nadále nepřibližovala? Jak nás má brát polská strana a také zbytek Evropy vážně, když několik let hovoříme o rizicích blížící se těžby pro naše zásoby vody a poté je směníme za pouhou 1 miliardu? Vodovody, které za ni snad budou vybudovány, jsou otázkou mnoha let - zatím jsou v projekční fázi. A voda v krajině? Tu vám síť vodovodů nepřivede.”

AKTUALIZACE 8.6.2021:

Zástupci české vlády dnes na jednání Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny oznámili, že před tím, než stát požádá Soudní dvůr EU o stanovení sankcí za pokračování ilegální těžby na dole Turów, počká tři týdny na vyjádření polské strany. Během této doby se bude chtít s Polskem dohodnout a žalobu na důl stáhnout.

Nikol Krejčová z Greenpeace říká: “Česká vláda má ke kauze Turów přístup ode zdi ke zdi. Jeden den oznámí, že požádá soud o sankce, aby si vynutila spravedlnost, a druhý den už říká, že to bude jen divadýlko pro polskou stranu, které dá nyní tři týdny na vyjádření. To není třeba, stačí si dnes otevřít jakékoli polské zpravodajství. Polská strana se už dávno vyjádřila, co si o rozhodnutí Soudního dvoru EU a o stížnostech Česka myslí. A není to nic hezkého. Po těchto vyjádřeních je s podivem, že česká vláda Polsku opět podkuřuje místo toho, aby chránila místní lidi a zájmy České republiky. Ilegální těžba musí skončit dřív, než budou její dopady na české životní prostředí a na zásoby vody v regionu nevratné, proto také soud rozhodl o jejím okamžitém zastavení do chvíle konečného rozhodnutí. Vláda navíc stále nechce zveřejnit obsah smlouvy, kterou chce poslat do Polska ke schválení, to je podle nás nepřijatelné.” 

TZ/ Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace