Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dny lidové architektury zavedou na Liščí boudu i za noblesou severních Čech

12. 06. 2019 | 5:48

Blíže se seznámit se čtrnácti pozoruhodnými památkami Libereckého kraje bude možné v rámci blížícího se sedmého ročníku Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska 2019. Tato celostátní akce se uskuteční 13. a 14. července.

Kristiánov, Exterierfoto Jaroslava Novotná
Foto: Jaroslava Novotná

V regionu budou zpřístupněny technické i hospodářské objekty lidové architektury (vodní mlýny, sklářské chalupy, pilníkářská dílna, soukenická a plátenická usedlost, kovárna a venkovské usedlosti) s tradičním vybavením.

„Ukázat lidem historické objekty lidové architektury má velký význam nejen pro širší povědomí
o tomto druhu architektury, ale také může ukázat, že lze objekty lidové architektury velmi zdařile rekonstruovat. Takových dokladů, které se mohou stát inspirací pro majitele staveb lidové architektury, máme v kraji celou řadu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tento ročník je unikátní spojením s celoroční akcí Gallasové/Clam-Gallasové — Noblesa severních Čech, zaštítěnou Národním památkovým ústavem. Ústředním objektem je tak letos Liščí bouda v bývalé sklářské osadě Kristiánov, jejímž spoluzakladatelem byl hrabě Kristián Clam-Gallas, jeden z předních představitelů tohoto šlechtického rodu a významný zakladatel sklářských hutí a celých osad v Jizerských horách. Pozůstatky těchto osad představují dodnes významné stavby pojizerské lidové architektury.

Foto JIřího Jiroutka je z interiéru LIščí boudy na Kristiánově,

V rámci Dnů lidové architektury budou připraveny zábavné hry pro celou rodinu, jarmarky, řemeslné dílničky, divadelní a folklórní představení, koncerty, projížďky na povozech, naučné stezky a ukázky venkovského způsobu života od 18. do poloviny 20. století. Nebudou chybět kramářské písně a modlitební tisky či ochutnávky můžete tradičního pečiva přímo z pece.

Tradice oslav české lidové architektury vznikla v roce 2013 u příležitosti 200. výročí narození Jakuba Bursy, proslulého zednického mistra a lidového umělce působícího v okolí Volyně a Vlachova Březí na Prachaticku.

LK/Jan Mikulička