Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do do stop v Jizerských horách dnes vyrazily tisíce běžkařů, asi naposledy, počasí bylo ideální

28. 02. 2021 | 14:25

Do Jizerských hor dnes vyrazily tisíce běžkařů. Parkoviště byla zcela plná v Bedřichově, na Smědavě, Souši či Jizerce. Komplikace v dopravě dopoledne žádné výrazné nebyly, řekla ČTK mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

lyže běžky cross-country-skiing-3020748 1280
Ilustrační foto

Pro většinu běžkařů byl dnešek zřejmě poslední den, kdy se mohli do stop v Jizerských horách vydat. Od pondělí budou vycházky a běh přes den možné jen na území obce, nikoli celého okresu. To znamená, že na běžky do Jizerských hor nemohou vyjet ani obyvatelé Liberce či Jablonce, přestože k nástupnímu místu v Bedřichově jezdí autobusy městské hromadné dopravy. V důsledku rozhodnutí vlády od pondělí přestanou jezdit skibusy na lince 145 z Liberce do Bedřichova. Koordinátor dopravy v kraji o tom informoval na svém webu.

Dnešní slunečné počasí bylo pro běžky ideální. "Bylo plno, klasická neděle. Ale asi bylo o malinko více lidí než obvykle," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s, jež se stará o úpravu magistrály v Jizerských horách. To potvrdil i starosta Hejnic z podhůří Jizerských hor Jaroslav Demčák, který dnes na běžky také vyrazil. "Podle toho, kde jsme byli, tak jsou hory obsypané. Asi chce každý využít poslední šanci před zavřením," uvedl starosta.

Od pondělí se na běžky v Jizerských horách budou moci vydat jen lidé z obcí, v jejichž katastru se lyžařská magistrála nachází. Ale třeba i pro obyvatele Hejnic nebude úplně jednoduché se na ni dostat. "Silnice od nás nahoru vede přes katastr Bílého Potoka," uvedl starosta Hejnic. Nahoru k magistrále by tak místní, aby dodrželi vládní nařízení, měli od pondělí chodit pěšky. V katastru Hejnic leží oblíbený úsek magistrály od Smědavy až po Hřebínek.

Obleva z tohoto týdne podmínky pro běžkování zhoršila, na magistrále jsou už první vytátá místa a úseky s minimální výškou sněhu. Jizerská o.p.s. běžkařům doporučuje zvýšenou opatrnost v lokalitách Krásná Máří, Vysoký hřeben, Maliník - Česká chalupa, Vládní cesta, Červená ruka, Závory - Kuběnkova chata.

čtk