Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do horských středisek v Libereckém kraji zamířily stovky lidí, podmínky vylepšilo pět centimetrů nového sněhu

19. 01. 2020 | 16:57

Do horských středisek v Libereckém kraji zamířily o víkendu stovky lyžařů. Podmínky v Jizerských horách a západních Krkonoších vylepšil nový sníh, napadlo ho ale jen do pěti centimetrů. I proto je stále provoz zimních středisek v Libereckém kraji omezený, lyžuje se zhruba na 40 kilometrech sjezdovek z bezmála 97 kilometrů, které jsou k dispozici. Na svazích leží do 60 centimetrů převážně technického sněhu, zjistila ČTK.

lyzovani lanovka
Foto: Artur Irma

Spokojeni jsou s víkendem ve společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorské areály na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a v Bedřichově, tam je ale v provozu zatím jen dětský vlek na Malinovce. Na Špičáku se o víkendu jely závody, provoz byl proto částečně omezený. Přesto podle ředitele Pavla Bažanta do jizerskohorských středisek dorazilo o víkendu dohromady zhruba 6500 lyžařů. Sněžení moc nepomohlo, připadly asi tři centimetry přírodního sněhu, v areálech tak musí spoléhat na ten uměle vyrobený. Už příští víkend by rádi otevřeli další tratě.

Poměrně rušno bylo o víkendu také v největším zimním středisku Libereckého kraje - v Rokytnici nad Jizerou. Za oba dny si přišlo zalyžovat bezmála 3000 lidí. Ve středisku se snaží využít mrazivého počasí k výrobě sněhu a vylepšení podmínek. "Přírodního sněhu napadlo do sedmi centimetrů a to je málo, výrobu technického nám ale komplikují výkyvy teplot," řekl ředitel střediska Vít Pražák. Pokud slibované mrazy dovolí, chtěli by v Rokytnici na příští víkend dokončit úpravu slalomového svahu, který je vysněžený zhruba ze tří čtvrtin.

Slibovaného ochlazení chtějí využít také ve Skiareálu Ještěd v Liberci, kde se zatím lyžuje jen na sjezdovkách F10, Liberecké a Skalka. "Návštěvnost byla lepší než v týdnu, ale ve srovnání s jinými lety podprůměrná. Je to zřejmě dáno i omezeným provozem. Pracujeme na tom, abychom na příští víkend připravili Slalomák. Záležet ale bude na počasí, abychom ho vysněžili, potřebujeme, aby mrzlo alespoň tři čtyři noci," řekl ČTK ředitel střediska Jakub Hanuš.

Rušno bylo o víkendu i v bílých stopách, i když podmínky pro běžkaře jsou v Jizerských horách i Krkonoších kvůli nedostatku sněhu také omezené. Rolby Jizerské o.p.s., která upravuje Jizerskou magistrálu letos kvůli nedostatku sněhu ještě nevyjely. K úpravě tratí musí používat skútr. Aktuálně je upravený více než čtyřkilometrový úsek v Bedřichově. Před víkendem projely skútry také trasu z Bedřichova na Jizerku a dál na Souš, Protrženou přehradu a Bílé buky.

čtk