Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do investic dá letos Liberecký kraj dalších 476 milionů korun, nejvíc půjde do dopravy

19. 01. 2022 | 14:19

Liberecký kraj přidá letos na investice dalších bezmála 476 milionů korun, největší část půjde do dopravy. Peníze navíc může přidat díky daňovým příjmům, které byly loni navzdory koronavirové pandemii vyšší, než se předpokládalo. Kraj tak teď může rozdělit navíc 540 milionů korun, přes 42 milionů z toho ale zůstane v rezervě. Do investic půjde 88 procent tohoto přebytku. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

silniceLKlidi
archivní foto z FB Silnice LK

Daňové příjmy kraje byly loni zhruba o 850 milionů korun vyšší, než kraj při přípravě rozpočtu předpokládal, z toho 310 milionů kraj zapojil do letošního rozpočtu už při jeho schvalování loni na podzim. Přebytek daňových příjmů za loňský rok tak byl rekordní, dosud největší částku - 559 milionů korun, rozděloval kraj z vyššího výběru daní na začátku roku 2017, loni měl k dispozici 315 milionů korun.

"To navýšení má dva důvody, kraj jednak připravoval rozpočet na rok 2021 s ohledem na koronavirus jako úsporný, zároveň se ale podařilo na konci roku 2020 schválit díky úsilí Senátu a části Parlamentu změnu rozpočtového určení daní, která měla kompenzovat výpadek příjmů obcí a krajů po zrušení superhrubé mzdy. U krajů se ten podíl zvýšil z 8,92 na 9,78 procenta, pro Liberecký kraj to navíc dělalo 370 milionů korun," doplnil hejtman.

Peníze jsou podle Půty rozdělené do všech rezortů, nejvíc peněz z vyšších daňových příjmů půjde tradičně do dopravy. Rozpočet rezortu se rozhodl kraj posílit bezmála 280 miliony korun. "Je to nejen na rekonstrukce silnic druhých a třetích tříd, ale také třeba na přípravu dalších projektů do příštích let. Kraj ale také přidal peníze na plánovanou výstavbu parkovacího domu v sousedství svého sídla a ještě letos chce zahájit i revitalizaci okolí krajského úřadu a řeky Nisy v centru města.

Víc peněz dostane ale také rezort školství, kde kraj počítá například s rekonstrukcí školního statku ve Frýdlantu nebo dalšími opravami školských objektů. Víc peněz půjde i do obnovy památek, restaurování sbírek nebo třeba na přípravu projektu rozšíření liberecké zoologické zahrady, kterou kraj převzal od města Liberce. Kraj mimo jiné přidá 23 milionů korun rovněž záchranné službě.

Kraj na loňský rok připravil rozpočet s příjmy a výdaji 3,277 miliardy korun, ve skutečnosti hospodařil s objemem peněz výrazně vyšším. Podle předběžných údajů překročily loni příjmy kraje 13,563 miliardy korun, výdaje byly zhruba o 517 milionů nižší. Důvodem výrazně vyšších příjmů jsou evropské dotace, ale také státní dotace pro školství a sociální služby, které účty kraje jenom "protékají".

čtk