Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do Libereckého kraje šlo za 20 let od vstupu do EU na dotacích 48,8 miliardy korun

16. 03. 2024 | 12:21

Do Libereckého kraje šlo za 20 let od vstupu do Evropské unie na dotacích zhruba 48,8 miliardy korun. Peníze směřovaly do modernizace a výstavby čistíren a úpraven vody, kanalizací a vodovodů, do modernizace železničních tratí, rekonstrukcí a výstavby silnic.

iqLandiaZvenkuMad
K úspěšným projektům, které vznikly díky evropským penězům, patří liberecké zábavní a vědecké centrum iQLandia, které 28. března oslaví deset let od otevření.

Díky evropským penězům se podařilo zrekonstruovat zchátralé liberecké lázně nebo Liebiegův palác, miliony z EU pomohly zlepšit péči o nemocné i umírající, přispěly také ke zkvalitnění technického vzdělávání. Stamiliony získala na rozvoj liberecká univerzita.

"Možná řeknu překvapivě, že největší přínos evropských dotací byl ještě v době, kdy jsme ani členy Evropské unie nebyli. Region to změnilo třeba z pohledu vyčištění vod v řekách, výstavby vodovodů a kanalizací a ty se financovaly primárně z předvstupních fondů. Jinak evropské dotace pomohly regionům dohnat velký infrastrukturní dluh téměř ve všech oblastech od zdravotnictví, přes školství, silnice, myslím, že to v jedné fázi byla plošná záležitost a ta teď končí a musíme si na tu změnu zvyknout," řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Zatímco v předchozích dvou programovacích obdobích mířilo do kraje 27,5 miliardy, respektive 20,9 miliardy, v novém období, které bude končit v roce 2027, bude pro kraj podle údajů z ministerstva pro místní rozvoj k dispozici jen něco málo přes 4,7 miliardy korun, nejvíc peněz je teď určeno na podporu zaměstnanosti a projekty v oblasti životního prostředí. Vyčerpáno je v aktuálním období zatím jen 347 milionů korun. Liberecký kraj díky poloze čerpá také peníze z přeshraničních programů česko-polských a česko-saských.

Silnice Liberec - Jablonec

K největším projektům spolufinancovaným z fondů EU patřila v minulých letech výstavba nové silnice z Liberce do Jablonce nad Nisou za bezmála dvě miliardy korun, kterou Ředitelství silnic a dálnic ČR dokončilo v roce 2018. Miliardy mířily v Libereckém kraji i do modernizace železničních tratí a nádražních budov. Jednou z nejnákladnějších akcí byla modernizace železničního uzlu v České Lípě, která přišla zhruba na miliardu a zahrnovala i výstavbu nové nádražní budovy. Půldruhé miliardy stála modernizace železniční trati z Liberce na Tanvald.

Samotný Liberecký kraj získal od vstupu do Evropské unie na dotacích bezmála sedm miliard korun, z toho 3,675 miliardy, což je více než polovina, šlo do rekonstrukcí krajských silnic druhých a třetích tříd a mostů. Stamiliony vynaložil ale kraj s využitím evropských dotací také na modernizaci svých škol. V minulém programovacím období vznikla na osmi středních školách nová centra odborného vzdělávání za více než 700 milionů korun, na dalších čtyřech za zhruba 400 milionů se pracuje.

K úspěšným projektům, které vznikly díky evropským penězům, patří liberecké zábavní a vědecké centrum iQLandia, které 28. března oslaví deset let od otevření. Je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které v Česku vznikly za přispění evropských peněz. Program Výzkum a Vývoj pro Inovace na liberecké centrum přispěl 340 miliony korun, největším lákadlem je humanoidní robot Thespian, Teslův transformátor, gyroskop a science show s chemickými pokusy. Centrum patří od svého otevření k nejnavštěvovanějším cílům v kraji, od otevření jím prošly více než čtyři miliony lidí.

Ne všechny projekty podpořené z EU byly ale úspěšné, problematické jsou některé v cestovním ruchu. U soudu skončil třeba dotační podvod spojený s výstavbou termálních lázní v Chrastavě, opravou hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukcí Liberecké výšiny. Zatím nepravomocně bylo loni v červnu odsouzeno 11 lidí včetně bývalého europoslance Roberta Duška (SOCDEM). S evropskými dotacemi je spojena také kauza kolem Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci, kde je mezi obžalovanými hejtman Půta a firma Metrostav.

čtk