Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do libereckého projektu Férová škola, za téměř 28 milionů korun, se zapojí i školy zřizované krajem 

19. 06. 2019 | 14:32

Do libereckého projektu Férová škola se zapojí i tři školy zřizované Libereckým krajem. Projekt je zaměřený zejména na podporu vzdělávání dětí ze sociálně vyloučených lokalit. Pomůže také vzdělávání dětí, které vyžadují zvláštní přístup, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Do projektu Férová škola za téměř 28 milionů korun se zapojilo 25 základních škol v Liberci. Magistrát teď připravuje jeho pokračování, do kterého se připojí i krajské školy, celkové náklady dosáhnou 78 milionů korun.

"Cílem projektu je získat víc peněz na takzvanou inkluzi, než se nám dostává od státu a především je použít na aktivity, které není možné ze státních peněz systémově financovat. Chceme také pomoci nadaným dětem, které budou například pocházet ze sociálně vyloučených lokalit," doplnil k projektu náměstek libereckého primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Férová škola II bude podle něj zahrnovat nejen základní školy, ale také mateřinky. "Dohromady zahrnuje 58 základních a mateřských škol včetně krajských a jedné církevní," dodal.

Dotace, které mohou školy čerpat do konce roku 2022, pomáhají při zavádění takzvaného společného vzdělávání, které je ze zákona povinné. "Společné vzdělávání chápu jako stejnou příležitost pro všechny děti, jimž zajistíme spravedlivý start do života," poznamenal náměstek. Projekt zahrnuje nejen financování asistentů, ale například také kariérové poradenství, koordinátory inkluze na obcích, doučování dětí ohrožených školním neúspěchem, příměstské tábory či vrstevnické vzdělávání, kdy děti vzdělávají děti.

Liberecký kraj se do projektu města připojil se Základní školou a mateřskou školou logopedickou v ulici Elišky Krásnohorské, Základní školou a Mateřskou školou pro tělesně postižené v Lužické ulici a Základní školou a Mateřskou školou při nemocnici v Husově ulici. "Nám se na tom líbí ta možnost propojit naše školy, kde jsou děti s nějakým handicapem, s normálními školami. Ten projekt určitě má smysl," doplnil Tulpa.

čtk