Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do rozvozu potravin a léků se zapojují dobrovolníci, liberecký Kontakt má v nabídce tři typy balíčků do 500 Kč

16. 03. 2020 | 17:42

Senioři, invalidé a dlouhodobě nemocní z Liberecka mohou ode dneška při zajišťování potravin a léků využít dobrovolníky. Zatím jich je asi 30, řekl dnes ČTK ředitel příspěvkové organizace Liberce Kontakt Michael Dufek. Organizace koordinuje zásobování ohrožených skupin v okrese Liberec, obdobná služba funguje i v dalších částech Libereckého kraje.

nákuppotraviny
ilustrační foto

Vláda ode dneška výrazně omezila kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po republice. Nemocí jsou na zdraví nejohroženější právě senioři, invalidé a dlouhodobě nemocní. Podle Dufka je pro ně služba bezplatná. "Budeme se snažit doručovat objednávky co nejdříve," uvedl Dufek. Lidem nabízí Kontakt tři typy balíčků potravin s maximální cenou do 500 korun a možnost vyzvednout léky. Další dobrovolníci se mohou hlásit.

V Jablonci pomoc osamělým seniorům nad 65 let, chronicky nemocným a invalidům bude v pracovních dnech nabízet místní oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK). "Zajistíme nákupy v nutném rozsahu na maximálně dva až tři dny, jsme schopní komunikovat s lékaři o zajištění receptů na pravidelně užívané léky, pomůžeme vyvenčit zvířata," uvedla místní ředitelka ČČK v Jablonci Kateřina Havlová.

V Turnově začne tato služba fungovat od úterý, organizuje ji město ve spolupráci s humanitární organizací ADRA a jedním supermarketem. Její zavedení chystají i menší města, třeba sedmiapůltisícový Frýdlant na Liberecku. Starosta Dan Ramzer očekává, že rozvážka potravin začne fungovat od středy nebo čtvrtka. "Rozhodli jsme se na to uvolnit i auta od hasičů a standardní služební auta," dodal Ramzer.

čtk