Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do voleb v Libereckém kraji povede Piráty v příštím roce znovu Zbyněk Miklík

03. 10. 2023 | 15:21

AKTUALIZOVÁNO: Piráty v Libereckém kraji povede znovu do krajských voleb Zbyněk Miklík, který je poslední tři roky náměstkem hejtmana pro ekonomiku, majetek, investice, veřejné zakázky a informatiku. K prioritám strany pro nové volební období patří energetická soběstačnost kraje s důrazem na obnovitelné zdroje, transparentnost zakázek a pokračování v digitalizaci agendy. K důležitým tématům patří také podpora sociálního podnikání a místních podnikatelů, řekl dnes novinářům lídr kandidátky Miklík.

miklík fb 372923003 729679802503613 5111487538619258905 n
Foto - zdroj: Facebook/ Zbyněk Miklík

Dvojkou kandidátky bude krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru zastupitelstva Daniela Weissová. "Ráda bych se zaměřila na lokality v kraji, které jsou na okraji zájmu a dění. Na ohrožené lokality bývalých Sudet, kde sociální a ekonomická situace není dobrá," řekla. Na třetím místě bude z rozhodnutí fóra kandidovat současný krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek, k jehož programovým prioritám patří adaptace na klimatickou změnu a podpora drobných zemědělců.

Do libereckého krajského zastupitelstva kandidují Piráti počtvrté. Ve volbách v letech 2012 a 2016 se ale do zastupitelstva nedostali, uspěli až v posledních volbách v roce 2020, kdy si voliči vybírali ze 16 kandidátek. Piráti skončili před třemi lety třetí, když jim hlas dalo 9,86 procenta voličů a získali pět mandátů ze 45. Volby s výrazným náskokem vyhrálo uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK), které má 22 zastupitelů, druhé ANO získalo deset mandátů. Do krajského zastupitelstva se dostalo ještě pět zástupců ODS a tři z SPD. Liberecký vede koalice SLK, Pirátů a ODS, která má 32 hlasů.

Svého lídra pro krajské volby v příštím roce zatím kromě Pirátů představili jen Starostové pro Liberecký kraj. Do voleb je znovu povede hejtman Martin Půta, který stojí v čele kraje od roku 2012 a post tak bude obhajovat potřetí, přestože po posledních volbách oznámil, že znovu kandidovat nebude. "Na podzim 2020 jsem si ani ve snu nedokázal představit, s čím vším se budeme muset v dalších letech vypořádat. Nechci se schovávat před odpovědností a jsem dál připraven ze všech sil bojovat za zájmy našeho kraje a jeho obyvatel," uvedl k důvodům opětovné kandidatury hejtman.

Volební program představí Piráti v polovině příštího roku, podobu kampaně ani náklady na ni zatím strana nezveřejnila. Kandidáta do Senátu na Jablonecku strana stavět nebude.

čtk