Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dobrá zpráva před žhavým víkendem: Kvalita vody přírodních koupališť v kraji je dobrá

06. 08. 2020 | 12:27

Kvalita vody v přírodních koupalištích v Libereckém kraji zůstává dobrá. Na stupni jedna, tedy bez omezení, není jen osm z 36 vodních ploch, které hygienici pravidelně kontrolují. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Příznivá je pro koupání i předpověď na víkend, teploty by měly být nad 30 stupni Celsia.

koupani turnov1irma
Kvalita vody v koupališti Maškova zahrada v Turnově je výborná. Foto: Artur Irma

Kvalita vody v přírodních koupalištích v kraji je lepší než loni v tuto dobu, kdy platil zákaz koupání pro rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji a nevhodná ke koupání byla další dvě koupaliště. Letos zatím zákaz koupání neplatí ani pro jedno koupaliště v kraji a nevhodné ke koupání je od začátku sezony pouze přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Tam jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě vody ve Vítkovském potoce, který ho napájí.

Bažantník je kvůli snížené průhlednosti na stupni dva pětiškálové stupnice. Stejně mírně zhoršenou kvalitu vody mají v kraji ještě koupaliště v Nedamově a Zákupech na Českolipsku, Českém Dubu na Liberecku, Harcovské přehradě v Liberci a v Sedmihorkách na Semilsku.

O stupeň horší hodnocení, tedy tři, mají oblíbená jezera na Českolipsku, Hamerské a Máchova. V obou případech je to kvůli sinicím a voda není vhodná ke koupání pro citlivé lidi, jako jsou těhotné ženy, děti nebo alergici. Hygienici tam doporučují po koupání sprchu.

Hygienici v Libereckém kraji pravidelně sledují 36 vodních ploch, jednou měsíčně kontrolují také nemonitorované plochy. Vytipované jsou ty, které lidé využívají, jako jsou nádrže Fojtka a Mlýnice, Vesecký rybník, Lesní koupaliště nebo Černá Nisa. Podle posledních rozborů je nevhodný ke koupání jen Malý Písečák v Příšovicích.

čtk