Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dobrovolní hasiči z Kunratic u Cvikova jsou nejaktivnější ve sběru starých spotřebičů v kraji

09. 10. 2019 | 17:55

Dobrovolní hasiči z Libereckého kraje významně pomáhají se sběrem a recyklací vysloužilých spotřebičů, čímž přispívají k ochraně životního prostředí. Od roku 2011 jich kolektivnímu systému Elektrowin v rámci projektu Recyklujte s hasiči předali na 14 500 kusů. Nejúspěšnějším sborem zaregistrovaným v projektu byl ten z Kunratic u Cvikova v okrese Česká Lípa.

elektrospotřebioče s vyslouzile-spotrebice-2
Ilustrační foto

Na první desítku dále dosáhly SDH Bílý Potok, SDH Bratříkov, SDH Bílý Kostel nad Nisou, SDH Habartice, SDH Kruh, SDH Březová, SDH Tuhaň, SDH Nová Ves a SDH Malá Skála.

Hasiči v Libereckém kraji uskutečnili za devět let fungování projektu 380 svozů vysbíraných spotřebičů a na odměnách od Elektrowinu za to získali přes devět set dvacet tisíc korun.

Myslíme si, že je podstatné nějakým způsobem pomáhat přírodě a tato myšlenka ekologicky likvidovat elektrozařízení je dobrá i co se týče finanční odměny,“ potvrzuje zástupce vítězného sboru Bc. Martin Wagner, MBA a dodává: „Z 50 % je částka použita na chod sboru a z 50 % je částka použita na námi pořádány kulturní akce.“

Sběry hasiči z Kunratic u Cvikova pravidelně vyhlašují. „Provádíme je celoročně. Spoluobčané se na tom podíleli. Vždyť právě oni donášeli elektroodpad,“ popisuje Wagner.

Mezi vysbíranými spotřebiči se objevily i občasné perličky: historické rádio a telefon, starý počítač a další. Sbor v Kunraticích u Cvikova má v současnosti 62 členů, aktivní je jeho zásahová jednotka. Zapojit se do projektu Recyklujte s hasiči doporučují jeho zástupci i kolegům z dalších obcí. Z nejdůležitější považují zapojení spoluobčanů.

Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu,“ připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Chráníme nejen občany, ale i životní prostředí. Proto chceme projekt i nadále podporovat,“ zdůrazňuje Aulický.

www.recyklujteshasici.cz

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění nefunkčních elektrozařízení a elektroodpadu. Od svého založení v roce 2005 již zrecyklovala více než 25 000 000 vyřazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti 400 000 tun. Zajišťuje plnění povinností výrobců a dovozců všech skupin elektrozařízení. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 14 000 sběrných míst po celé České republice. Více informací naleznete na www.elektrowin.cz.

TZ