Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dodavatelé autodílů postupně omezují kvůli koronaviru výrobu, reagují na rozhodnutí velkých automobilek

26. 03. 2020 | 18:20

Dodavatelé autodílů v Libereckém kraji postupně kvůli koronaviru omezují výrobu, někde jako v Benteleru ji už zastavili, jinde zastavují výrobní linky postupně, zjistila dnes ČTK. Firmy reagují na rozhodnutí automobilek, jako je Škoda Auto, Volkswagen, kolínská Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) nebo Hyundai, zastavit výrobu, ale také na úbytek pracovníků kvůli uzavření škol nebo hranic.

práce svařování welder-3018425 1280
Ilustrační foto

Už v pondělí se zastavila výroba třeba v Benteleru. "Zaměstnanci jsou v současné době na takzvaném kontu pracovní doby, to je nástroj, který jsme používali v roce 2008, aby se nemuselo propouštět. Lidé jsou s 85 procenty průměrného výdělku doma a pak by to měli do konce roku, když to půjde, napracovat. Když to nenapracují, když to nepůjde, může se to stát, tak jim to firma doplatí do sta procent," řekl ČTK Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů, která zaměstnance firmy zastupuje. Pomoci by ale podle něj měla i podpora ze státního programu Antivirus.

Liberecký výrobce klimatizací Denso výrobu postupně omezuje. Z třísměnného provozu už přešel na dvě směny a postupně zastavuje další výrobní linky. Denso muselo omezit výrobu zejména poté, co po uzavření česko-polské hranice přišlo o stovky polských dělníků, kteří kvůli kolonám na hranicích přišli o možnost dojíždět denně do práce. "Může se stát, že pojede 30 až 40 procent výroby a ostatní se zastaví," řekl Šubrt. Část Poláků nahradili agenturní zaměstnanci, lidé v továrně se ale bojí, že se tím zvýšilo riziko nákazy novým koronavirem.

Zastavila se už také například výroba výfuků ve společnosti Tenneco v Hodkovicích nad Mohelkou. "Na výrobě tlumičů v Monroe se jede někde na jedné směně, někde ještě ve dvou, běžně se vyrábí ve třech směnách," řekla dnes ČTK Alexandra Hrušovská, zmocněnkyně Odborového svazu KOVO v Libereckém kraji. Výrobu podle ní omezují i další firmy, dodělávají zakázky pro zákazníky, dokud jim ještě dodavatelé dodávají a odběratelé odebírají. Podpora státu v rámci programu Antivirus podle ní může pomoci udržet práci pro tisíce lidí, které dominantní automobilový průmysl v Libereckém kraji zaměstnává.

čtk