Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dominuje chřipka typu A, v kraji se objevují i záchyty chřipky typu B a stále také covidu

03. 02. 2023 | 18:56

Nemocnost v Libereckém kraji se drží pod hranicí epidemie, pacientů s akutním respiračním onemocněním ale v kraji od minulého týdne přibylo, nejvýrazněji na Jablonecku. Na 100.000 obyvatel připadá v kraji 1550 nemocných, je to o 0,5 procenta víc než před týdnem.

chřipka6ena
archivní ilustrační foto

Nemocnost v kraji roste druhý týden. Vyplývá to z údajů, které dnes na svém webu zveřejnila Krajská hygienická stanice v Liberci. Hranice epidemického prahu je podle hygieniků 1600 až 1800 případů na 100.000 lidí.

"Nemocnost v kraji zůstává na relativně vysokých hodnotách a chřipková epidemie odeznívá velmi pomalu. Nemocnost v kraji je nad celorepublikovým průměrem, nejvyšší evidujeme v okresech Liberec a Jablonec nad Nisou," uvedla v komentáři mluvčí krajských hygieniků Zuzana Balašová. Celkově v Česku připadá na 100.000 lidí 1349 nemocných s chřipkou nebo jiným respiračním onemocněním, je to o 0,2 procenta méně než před týdnem.

Za poslední týden podle hygieniků laboratoře potvrdily v Libereckém kraji sedm případů chřipky typu A a ve třech případech chřipku typu B. "Od začátku sezony evidujeme celkově 358 laboratorně potvrzených případů onemocnění chřipkou," uvedla Balašová. Komplikacím spojeným s tímto onemocněním už v kraji podlehlo 12 lidí, z toho ve dvou případech šlo podle hygieniků o těžké případy chřipky (SARI). Další dva lidé s vážným průběhem onemocnění potřebovali podporu dýchání a museli být hospitalizováni na ARO.

V kraji podle hygieniků . Podle údajů z ministerstva zdravotnictví (MZ) nakažených koronavirem v kraji přibylo. Za poslední týden laboratoře potvrdily nákazu u 157 lidí, to je o polovinu víc než v předcházejícím týdnu. V přepočtu na 100.000 lidí tak připadalo 35 nakažených, před týdnem to bylo 23 potvrzených případů v přepočtu na obyvatele.

čtk