Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Domy dětí v Libereckém kraji hlásí velký zájem o příměstské i pobytové tábory

28. 05. 2022 | 6:52

Domy dětí v největších městech v Libereckém kraji hlásí velký zájem o letní tábory pro děti. Třeba v Liberci byly tři čtvrtiny kapacity táborů obsazené během jediného dne. Zájem je velký jak o pobytové, tak o tábory příměstské, přestože kvůli rostoucím nákladům zhruba o deset procent zdražily. Stále se ale dají najít volná místa, výrazně se navíc rozrostla nabídka příměstských táborů, které organizují soukromé subjekty, zjistila ČTK.

Detiherni-areal-pecka-web
ilustrační foto

Zhruba šest desítek letních táborů připravil liberecký Dům dětí a mládeže Větrník. "My jsme měli kapacitu asi 1180 míst a hned první den bylo 900 míst zaplněných, a v současné chvíli už máme přes 1200 přihlášených, takže evidentně všichni navyšují kapacity," řekla ČTK ředitelka domu dětí Marta Kultová. Tábory jsou podle ní prakticky obsazené, poslední volná místa zbývala v závěru týdne na zhruba desítce táborů.

Velký zájem byl podle Kultové o technicky zaměřené tábory, ale také o ty přírodovědné. Liberecký dům dětí nabízí v létě i příměstské tábory pro předškoláky a vybrat si mohou i dospělí, pro které organizuje několik kurzů řemesel. Volná místa jsou ještě také na některých pobytových táborech, děti tak mohou vyrazit třeba za zážitky do Jizerských hor nebo po stopách Malého prince do Krkonoš. Ceny příměstských táborů začínají na 1750 korunách, u těch pobytových je cena kolem 5200 korun.

Na zhruba polovině ze šesti desítek táborů mají nějaké volné místo v Domě dětí a mládeže Vikýř v sousedním Jablonci nad Nisou. "Letos už máme přihlášeno 877 dětí, zrušit jsme museli jen jeden sportovní pobytový tábor v Krkonoších, protože o něj nebyl zájem. Jinak bych ale řekl, že kvůli tomu, že v posledních dvou letech byla nějaká omezení, tak letos je o tábory větší zájem," řekl ředitel domu dětí Pavel Dostál. Celkově je podle něj letos ale nabídka letních táborů v Jablonci a okolí vyšší než v minulých letech.

Nabídka táborů, ať už pobytových či příměstských, je v Libereckém kraji velmi široká, kromě domů dětí nabízejí program na prázdniny i školy nebo různé organizace, sportovní oddíly nebo skauti. K velmi oblíbeným patřily třeba příměstské tábory, které pro děti pořádá Technická univerzita v Liberci pod názvem Týdny pohybu hrou. "V minulých dvou letech je ale zrušili kvůli koronavirovým opatřením, letos se nekonají kvůli rekonstrukci univerzitních tělocvičen, které dětem sloužily jako zázemí," řekl ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

V loňském roce se do Libereckého kraje na letní pobytové tábory vydalo podle informací z Krajské hygienické stanice v Liberci 20.181 dětí, o 1230 víc než předloni. Podle mluvčí hygieniků Zuzany Balašové se v kraji uskutečnilo 284 táborů ve 399 turnusech. Hygienici řešili pouze jedno hromadné onemocnění a dostali také čtyři podněty od nespokojených rodičů. "Dva z nich jsme po kontrole na místě vyhodnotili jako oprávněné a provozovatelům byla udělena sankce. Jednalo se o nedostatečný úklid tábořiště a nedostatky ve stravování," dodala Balašová.

čtk