Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravní aplikace IDOLKA funguje už i na telefonech se systémem Android

14. 12. 2021 | 7:35

Nová dopravní aplikace IDOLKA, kterou Liberecký kraj spustil v neděli s novým jízdním řádem, už funguje i v telefonech s operačním systémem Android. ČTK o tom dnes informoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Zatímco v operačním systému iOS pro telefony iPhone aplikace fungovala od počátku bez problémů, v telefonech se systémem Android se ji v neděli zprovoznit nepodařilo. Dnes se ale technické problémy podle Půty podařilo odstranit.

autobus bus in
Ilustrační foto

"Díky aplikaci si mohou cestující pohodlně koupit jízdenky na veřejnou dopravu v celém kraji. A to nejen v meziměstských spojích, ale také v MHD v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Aplikace je zatím v testovacím režimu, umožňuje zakoupit i jednodenní celosíťovou jízdenku pro jednu osobu. "Idolka se v rámci testovacího provozu zatím kontroluje pouze vizuálně - nikam se nepřikládá a nenačítá," dodal Sviták.

Aplikace je součástí nového odbavovacího systému ve veřejné dopravě, který koordinátor dopravy Korid LK připravuje několik let. Od července systém testovali v laboratorních podmínkách, od neděle se aplikace testuje v ostrém provozu zatím s omezenými funkcemi. Cestující si mohou aplikaci zdarma stáhnout prostřednictvím internetových stránek idolka.cz. Koordinátor dopravy v kraji Korid LK ji chce veřejnosti víc představit až po dokončení ostrého testování na začátku příštího roku.

V budoucnu má idolka pomoci cestujícím i s vyhledáním nejrychlejšího spojení a nabídnout nejvhodnější jízdenku pro zvolenou trasu, ale zobrazí také zastávky veřejné dopravy nebo kontaktní místa, upozorní na výluky i mimořádnosti v dopravě. "Počítáme s tím, že v průběhu příštího roku bychom měli dosáhnout cílového stavu, který obsahuje mobilní aplikaci, zavedení e-shopu, rozšíření platebních karet ve veřejné dopravě a novou krajskou kartu," řekl již dříve ČTK jednatel Koridu LK Otto Pospíšil.

Nový jízdní řád přinesl v Libereckém kraji i další změny, největší na Českolipsku. Na trať z Mladé Boleslavi přes Českou Lípu do Rumburku vyjely v neděli poprvé místo Českých drah vlaky Trilex německé společnosti Die Länderbahn. Autobusovou dopravu v regionu zase převzal krajský dopravce ČSAD Liberec. Až na drobné nedostatky zatím vše funguje. Ráno jen podle Půty nevyjel ranní autobus z Kamenického Šenova, řidič nedorazil do práce.

čtk