Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravu z Liberce na Turnov zkomplikuje od března rekonstrukce křižovatky. Úsekem denně projede průměrně 33 tisíc aut

24. 02. 2020 | 14:37

Dopravu na čtyřproudé silnici z Liberce na Turnov zkomplikuje od března rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn. Denně jím projede v průměru 33.000 automobilů. Od 2. do 29. března bude mezi Jeřmanicemi a Hodkovicemi nad Mohelkou provoz v každém směru sveden jen do jednoho pruhu, a mohou se tam proto ve špičkách tvořit kolony.

ČTK o tom informoval vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Omezení není poslední, dodavatel chce na konci března uzavřít i napojení na silnici I/65 na Jablonec, a to až do července 2022.

"Jedná se o přestavbu křižovatky státních silnic I/35 a I/65, jejímž účelem je zlepšit její dopravně technický i stavební stav," uvedl Čáp. Krajský úřad podle něj zatím povolil jen omezení na silnici I/35, o uzavření napojení silnice I/65, které výrazně zkomplikuje dopravu v regionu, jedná. "Žádost s termínem od 30. března 2020 do 2. července roku 2022 je momentálně posuzována ve správním řízení. Předpokládáme, že rozhodnutí vydáme v prvním březnovém týdnu. Termín úplné uzavírky podrobně posuzujeme a všechny řidiče mohu ubezpečit, že ji povolíme jen na nezbytně nutnou dobu," dodal vedoucí krajského odboru dopravy.

Křižovatka Rádelský mlýn byla postavena v 70. letech minulého století. Tehdy šlo o křížení silnice první třídy se silnicí druhé třídy, její význam se ale od té doby výrazně změnil. Úpravu nutně potřebuje, v minulosti se na ní nebo v její blízkosti stalo několik smrtelných nehod, řidiči se tam opakovaně dostávali i do protisměru. Hlavním cílem přestavby za 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti a odbourání úrovňového křížení, kde se stávaly dopravní nehody. Stavba má trvat 854 dní, skončit by měla v červenci 2022.

Plánovaná uzavírka napojení na Jablonec a Rychnov zvýší provoz na objízdných trasách přes Liberec a také přes Železný Brod a Tanvald nebo Pěnčín. Ve stavebním povolení se podle Čápa počítalo s uzavírkou na 12 měsíců, teď stavbaři žádají více než dvojnásobek. "Stavba je to velice náročná a složitá a budeme se snažit udělat všechno pro to, abychom termín dokončení co nejvíc urychlili," řekl již dříve ČTK ředitel libereckého závodu Eurovia CZ Miroslav Slatinka.

čtk