Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dožínky kraj koncipuje tak, aby byl prostor pro poděkování Zemi a zemědělcům za úrodu

04. 08. 2022 | 14:46

Poděkování Zemi za její dary, oslavy úrody a zábavu – to opět nabídnou Krajské dožínky Libereckého kraje. Uskuteční se 3. září ve Frýdlantu. V moderní době jsou dožínky představovány jako den plný hudby a zajímavého programu. Avšak ani tradice nebudou opomenuty.

dožínkyBrniště2
archivní foto

Celý hlavní program Krajských dožínek Libereckého kraje proto zahájí dožínkový průvod, který projde z frýdlantského zámku městem ke kostelu Nalezení sv. Kříže, kde se uskuteční děkovná bohoslužba.

„Program koncipujeme tak, abychom štědře poděkovali Zemi a zemědělcům za úrodu. Slavnostně také oceníme výherce soutěže Výrobek roku Libereckého kraje,“ prozradil Václav Židek, člen rady kraje za resort životního prostředí a zemědělství.

Program bude rozdělen na hlavní část, která se uskuteční na náměstí a doprovodné akce
v městském parku. „Naše škola se dožínkových příprav zhostila s radostí. Kromě výroby tradičních dožínkových věnců a dožínkové výzdoby kostela jsme rádi přijali možnost uspořádat v parku výstavu hospodářských zvířat a zemědělské techniky, aby veřejnost mohla porovnat vývoj,“ podotkl Miroslav Kudrna, ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant.

Na náměstí T. G. Masaryka bude celý den otevřena tržnice regionálních potravin s více než 30 stánky. „Kromě regionálních potravin v nich návštěvníci najdou i řemeslníky s praktickými ukázkami. Kdo bude mít zájem, může z Liberce do Frýdlantu vyrazit historickým vlakem, který z Liberce odjede v 8:46 a zpět se do krajského města vrací v 18:05 hodin,“ doplnil program starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

„Pro všechny, kteří se chystají na dožínky autem, budou připravena záchytná parkoviště. Velice děkujeme občanům, že budou respektovat nařízení a opatření, která to s sebou přinese,“ dodal Václav Židek. Veškeré informace budou postupně zveřejňovány na www.dozinky.kraj-lbc.cz a na sociálních sítích Libereckého kraje i města Frýdlant.

LK/Eva Říhová

Zdroj: LK