Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Energetici v kraji řeší deset poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny je pět tisíc domácností

04. 02. 2023 | 7:16

Silničáři nedoporučují průjezd po silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Úsek byl pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřený kvůli sněžení od pátku ráno, znovu se otevřel dnes v 06:00. Dispečer ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti, však průjezd nákladním vozidlům nedoporučuje.

hasStromPádZwHZS
Hasiči v Libereckém kraji v\jížděli včera k dalším více jak 100 popadaným stromům. Foto: twitter HZS LK

Podle něj by měla vozidla dál využívat alternativní trasu vedoucí po silnici 35 přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou, řekl dnes ráno ČTK.

Úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova se uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy se může objevit rozbředlý sníh, dohlednost je snížena vlivem srážek. Situaci s odklízením sněhu na silnicích komplikuje silničářům silný vítr, který vozovky zafoukává. U Doks na Českolipsku spadl na silnici 38 strom. Místo je průjezdné jedním pruhem.

Oblačnost a srážky by měly v kraji pode meteorologů k večeru ustávat. Upozorňují, že na horách se mohou místy tvořit sněhové jazyky a nad 900 metrů nad mořem také závěje. Ráno varují před náledím.

Padlý strom přes vlak, foto twitter HZS LK

V průběhu pátečního večera a noci hasiči vyjížděli díky meteorologickým podmínkám v Libereckém kraji k dalším více jak 100 popadaným stromům. Ty odstraňovali zejména z komunikací a drátů elektrického vedení. Silný vítr očekávíme i v průběhu soboty, doplnil HZS LK na svém twitterovém účtu.

Dispečink ČEZ Distribuce aktuálně k 8.00 hodině ráno eviduje v celé republice na 70 tisíc domácností bez elektřiny a řeší více než 130 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na napětí nízkém. "Také na severu Čech jsme v terénu, v kraji Libereckém řešíme 10 poruch na vedení vysokého napětí, kdy bez elektřiny je 5 tisíc domácností," uvedla Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ. Nejčastější příčinou poruch je podle ní pád stromů a větví do vedení, poškození izolátorů a konzolí, přetrhání vodičů. "Práci nám znesnadňuje silný vítr i sněžení. Mnohdy je problém se do terénu dostat kvůli popadaným stromům. Často se vracíme na místa, kde jsme již zasahovali včera večer. Snažíme se dodávky elektřiny obnovit co nejdříve," ujistila.  

čtk, twitter HZS LK, čez