Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Epidemie viróz v kraji přetrvává, nemocnost ale v posledním týdnu roku klesá

31. 12. 2022 | 10:19

Nemocnost v Libereckém kraji v posledním týdnu roku 2022 klesla. Na 100.000 obyvatel připadá v kraji 2016 nemocných s akutními respiračními nemocemi, je to o 15,7 procenta méně než před týdnem. Už třetí týden v řadě zůstává ale nemocnost v kraji nad epidemickým prahem, za který hygienici považují 1600 až 1800 nemocných na 100.000 lidí. Na svém webu o tom informovala Krajská hygienická stanice v Liberci.

chřipka Ilustracni foto9
Ilustrační foto

ývoj v kraji je obdobný jako v republikovém měřítku, celkově ale v Česku nemocnost klesla ještě výrazněji - o 26,5 procenta. V Česku připadalo v posledním týdnu 1763 případů na 100.000 lidí. "Na výkyvu v tomto období se standardně podílí dovolené ambulantních lékařů, kteří nemocnost hlásí, probíhající prázdniny i čerpání dovolených. Přesto zaznamenáváme zvýšený výskyt onemocnění akutními respiračními infekcemi v pohotovostních ambulancích akutní péče v nemocnicích, hlavně u dětí do pěti let, které vyhledaly ošetření lékařem," uvedli hygienici v komentáři.

Nemocných ubylo ve všech okresech Libereckého kraje, nejlépe je na tom Jablonecko, kde mají na 100.000 lidí 1381 případů, o 30 procent méně než před týdnem. Nejvýraznější pokles - o bezmála 40 procent, zaznamenali na Českolipsku, kde je v přepočtu na obyvatele 1611 případů. Na Liberecku a Semilsku klesla nemocnost jen minimálně, v přepočtu na obyvatele tam připadá přes 2400 případů. Podle hygieniků se šíří chřipkové viry, na ústupu je koronavirus a také RS viry.

Nově přibylo 96 laboratorně potvrzených případů chřipky A, včetně jednoho úmrtí po vážném průběhu onemocnění ve věkové skupině do 45 let. "V porovnání s týdnem předchozím je to téměř dvojnásobek nových případů, od začátku sezony evidujeme celkově 206 případů onemocnění chřipkou," uvedli hygienici v komentáři. Méně je ale podle nich potvrzených případů covidu-19. V posledním týdnu bylo hlášeno 87 osob pozitivně testovaných.

Z páteřních nemocnic v kraji jsou návštěvy pacientů zakázané v Jilemnici a Semilech. Zatím jen doporučující pravidla vydaly nemocnice v Liberci a České Lípě.

čtk