Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Film o tragickém závodu Bohumila Hanče a Václava Vrbaty se bude v Krkonoších natáčet tuto zimu

01. 11. 2020 | 5:35

Film Poslední závod o tragickém konci Bohumila Hanče a Václava Vrbaty by se měl v únoru a březnu 2021 natáčet v Krkonoších na autentických místech. Oba muži zahynuli před 107 lety při lyžařském závodu. O natáčení informovali v tiskové zprávě tvůrci filmu. Na vznik filmu lze přispět i v takzvané crowdfundingové kampani. Cílem je vybrat dva miliony korun, zatím se podařilo získat bezmála čtvrtinu.

Poslední závod Punkfilm 033 nahled
Kryštof Hádek, Poslední závod

"V těchto dnech se vybraná částka blíží prvnímu milníku, tedy půl milionu, což by nám umožnilo přidat jeden natáčecí den navíc," uvedl producent filmu Ondřej Beránek.

Poslední závod, drama z počátků lyžařského sportu, vzniká v režii Tomáše Hodana. Předlohou mu byla tragédie z 24. března 1913. Uznávaný lyžařský přeborník, šestadvacetiletý zedník Bohumil Hanč, a jeho o rok starší přítel, tkadlec Václav Vrbata, který ho přišel v těžkém klání povzbudit, tehdy zahynuli při prudké změně počasí při mezinárodním závodu v běhu na lyžích na 50 kilometrů. Autoři filmu chtějí připomenout i opomíjenou a zapomenutou postavu Němce Emericha Ratha. Právě on našel polomrtvého Hanče a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, žel marně. V hlavní roli Hanče se představí Kryštof Hádek, další postavy historického příběhu ztvární Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Eva Josefíková, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek a Pavla Beretová. Premiéra je plánovaná na 24. února 2022.

Kryštof Hádek, Poslední závod Kampaň na podporu filmu potrvá do 14. listopadu. Pokud se podaří vybrat milion, umožní to dva natáčecí dny navíc a stoupne šance natočit lepší sportovní a dramatické scény závodu lyžařů přímo na hřebenech Krkonoš. Další půl milion chtějí filmaři použít ke "vzkříšení" staré Labské boudy. "Díky počítačům a této podpoře budeme schopni filmově vrátit již neexistující romantickou starou Labskou boudu na hřebeny Krkonoš a tu novou betonovou vymažeme," uvedl producent filmu. Počítačové simulace chtějí filmaři použít i pro další scény, pokud se povede vybrat celé dva miliony. "Počasí na hřebenech se stále mění, a ne vždy zvládneme točit navazující záběry ve stejných podmínkách, zase si pomůžeme počítači a uděláme zimu opravdu mrazivou tak, aby nám byla zima i v kině,"dodal Bartošek.

čtk