Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Finský model výdeje obědů učí děti v Tanvaldu hravou formou  odpovědnosti k jídlu a neplýtvání potravinami

25.09.2022 | 12:24

Školní oběd je grunt – to v Česku platí už téměř 60 let. Společnost Scolarest si toto výročí ve spolupráci s městem Tanvald připomíná otevřením v českých podmínkách zcela revolučního – samoobslužného konceptu stravování. Dětské strávníky Masarykovy ZŠ Tanvald – Šumburk hravou a interaktivní formou učí větší odpovědnosti ke stravování, jídlu a neplýtvání potravinami.

Tzv. finský model se liší především tím, že si děti nabírají jídlo samy na základě vystavené vzorové porce. Po konzumaci zcela samostatně vytřídí zbytky jídla, recyklovatelné obaly a do mycích košů uloží příbor, nádobí a jídelní tác. Cílem je, aby si děti nabraly na talíř pouze takové množství jídla, které opravdu zkonzumují, minimalizovaly se zbytky, a zabránilo se tak zbytečnému plýtvání.

Radši si 2x přidej, než jednou vyhoď!

„Ve školních restauracích by se měly děti seznámit s tím, jak vypadá a chutná zdravé a kvalitní jídlo. A právě právo na výběr, ale zároveň maximum samostatnosti a podpora odpovědnosti – to jsou parametry, na které jsme se v rámci naší spolupráce s městem Tanvald zaměřili. Finský model přináší revoluci z pohledu výchovy dětí i životního prostředí, protože klade zásadní důraz na neplýtvání jídlem a třídění odpadů. Celkově vede jak dětské strávníky, tak i nás jako poskytovatele k dlouhodobé udržitelnosti celého procesu školního stravování,“ zdůrazňuje Michal Debrecéni, generální ředitel Compass Group/Scolarest, a dodává: „Děti už léta v oblasti stravování vychováváme formou hry. Náš maskot dobrých školních obědů Barvožrout učí děti rozmanitosti a pestrosti na talíři, jak by měla vypadat ideální porce, respektive že oběd nemusí být pouze smažený a obsahovat maso. Teď nově bude reagovat na množství zbytečně vyhozeného jídla a zároveň dětem poradí, jak a co můžou zlepšit a jak při dalším obědě jídlem neplýtvat. Jako největší soukromý poskytovatel školního stravování v Česku neseme zásadní díl zodpovědnosti za výchovu dětí k udržitelnosti.“

ObědS klíčovou podporou města

Revoluční změnu se podařilo zrealizovat díky novátorskému přístupu radnice, která se zajímá o nové trendy a odvážně celkovou přestavbu prostor školní jídelny nejen schválila, ale i financovala, a to včetně změny stavební dispozice prostor, výměny technologií, tedy nového výdejního pultu i třídicí linky. Víc než 85 žáků prvního stupně Masarykovy ZŠ tak do nového školního roku vykročilo skutečně v novém. „Celkové investice města překročily jeden milion korun, ale o penězích to není. Děti tráví ve škole minimálně čtyři hodiny denně. A právě ve škole a s dětmi je potřeba vhodnou formou začít řešit změnu špatných návyků a chyb ve výchově, ve stravování, v pohledu na svět… Paradoxně, děti dokážou velice efektivně ovlivňovat i některé postoje svých rodičů. I proto vnímáme školství jako naši prioritu,“ doplňuje Vladimír Vyhnálek, starosta města Tanvald.

Hygiena na prvním místě

Nový výdej obědů je plně v souladu se všemi legislativními nařízeními, splňuje vyhlášku č. 107/2005 Sb. i spotřební koš. Z pohledu hygieny a bezpečnosti je sice samoobslužný způsob nabízení pokrmů v našich podmínkách revoluční novinkou, v rámci školních restaurací v severských zemích ale standardem. Scolarest proto mnoho praktických zkušeností z běžného provozu partnerských školních restaurací v těchto zemích převzal. Z hlediska hygieny se tak obsluha soustřeďuje na pravidelnou výměnu a sanitaci pomůcek pro nabírání jídel, adekvátní a průběžné doplňování pokrmů do výdejní linky, dodržování teplot nabízených pokrmů – zeleninové saláty do 8 °C a teplá jídla nad 60 °C. I když jde o samoobslužný výdej, těm nejmenším strávníkům personál s naložením jídla na talíř pomůže.

ObědCo na talíř?

Od začátku tohoto školního roku se děti ve všech jídelnách Scolarestu stravují podle nového menu, které stojí na inovovaných recepturách a zavádí řadu nových úprav surovin, které jsou šetrnější a zachovávají v jídle víc vitamínů. „Přesně definovaný jídelníček na celý školní rok ctí sezonnost, jeho součástí jsou předem definované gastronomické akce. Centrální jídelníček přináší našim restauracím společné, efektivnější a levnější plánování objednávek surovin. Vyspělý IT systém kontroluje průběžné nákupy surovin i stav zásob. Nové recepty navíc umožňují šetrnější zpracování surovin – například vaření v páře, úpravu masa přes noc – a přináší i to, že dokážeme použít všechny suroviny do posledního kousku a maximálně omezujeme plýtvání,“ přibližuje Tomáš Cikhart, brand chef značky Scolarest, který na úspěšné zavedení nového menu v kuchyních osobně dohlíží.

Pro rodiče nový jídelníček znamená jistotu nejlepšího možného jídla pro jejich děti, zpřehlednění nabídky a lepší plánovatelnost, protože menu je jasné na celý rok dopředu. Rodiče se do něj mohou kdykoliv podívat na webu novy.mujscolarest.cz.

www.scolarest.cz

TZ/Martin Maruniak