Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Fitcentra v Libereckém kraji zůstávají s klienty v kontaktu. Nabízejí po sítích trénink i videolekce

03. 04. 2020 | 15:15

Fitcentra v Libereckém kraji zůstávají navzdory koronaviru se svými klienty v kontaktu. Prostřednictvím sociálních sítí nabízejí nejen psané tréninky, ale také videolekce. Někde lidem půjčili i vybavení, aby mohli pokračovat v tréninku, i když jsou tělocvičny zavřené. Činky ale nejsou potřeba, stejně poslouží třeba celé balíky či lahve s balenou vodou nebo násada od koštěte. Do cvičení se často zapojují celé rodiny, zjistila ČTK.

posilovna
ilustrační foto

Vláda při vyhlášení nouzového stavu zakázala od pátku 13. března od 06:00 vstup do posiloven, na koupaliště i do saun, knihoven a galerií. "Byli jsme jedni z prvních, koho zavřeli a budeme zřejmě jedni z posledních, kdo otevřou. Byli jsme z toho špatní, tak jsme si řekli, že alespoň začneme cvičit s lidmi a budeme se o ně starat, aby se udrželi v kondici a zároveň abychom s nimi zůstali v kontaktu," řekl ČTK majitel Cardio Fitness Česká Lípa Radek Procházka.

Českolipské fitcentrum zvažovalo, zda udělat videolekce placené, aby si alespoň na část nákladů touto cestou vydělali, nakonec jsou ale přístupné pro všechny. "Děláme to formou živého vysílání obden, nenecháváme ale záznam, protože chceme lidi donutit, aby si s námi zacvičili v určitou dobu a byli s námi v kontaktu," doplnil Procházka. Jde většinou o cvičení s vlastní vahou, případně s činkami. Zájem je velký, v úterý už se zapojilo 110 sledujících nejen z České Lípy a okolí, ale třeba i z Prahy, Karlových Varů nebo Liberce.

Liberecké crossfitové centrum GoodFellas připravuje pro své platící klienty šest tréninků týdne, na každý den s výjimkou neděle. Dvakrát týdně - v úterý a ve čtvrtek - s klienty také cvičí v živém přenosu. "Na posledním tréninku s námi bylo nějakých 30 sledujících," řekl ČTK spolumajitel centra Jan Franců. Tyto videotréninky jsou přístupné pro všechny. "Vypsali jsme si všechny cviky, které nás napadly, a které se dají dělat v domácích podmínkách a vymysleli jsme taky, jak nahradit závaží třeba taškou nebo 'petkami', a teď vždycky chystáme v neděli tréninky na celý týden," dodal.

Jen pro své platící klienty nabízí videolekce liberecké ProFitko. "Nedělní protahovací tréninky jsou přístupné pro všechny, a zároveň tam mluvíme o aktuálních tématech, jako je strava, stres a podobně," řekl ČTK majitel ProFitka Michal Štěpánek. S klienty cvičí každý podvečer. "Nabízíme těm lidem, aby na chvíli vypnuli a byli s námi," dodal. Velice populární jsou v době koronaviru také videolekce, které jsou volně dostupné na sociálních sítích nebo na internetu. Řadě z nich ale chybí důkladné vysvětlení prováděných cviků.

čtk