Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Geopark UNESCO Český ráj má za sebou pětidenní revalidační maraton, kde předvedl novinky, které realizoval

07. 08. 2024 | 6:00

Geopark UNESCO Český ráj má za sebou pětidenní revalidační maraton, kdy komisařům vyslaným sekretariátem Globálních geoparků UNESCO v Paříži byly předvedeny výsledky činnosti za poslední revalidační období. Toto období bylo vzhledem k pandemii koronaviru kratší než obvyklé čtyři roky, na které byla Geoparku Český ráj propůjčena tato prestižní značka na základě výsledků minulé kontroly, která se uskutečnila v říjnu 2021 - o více jak rok později.  

revalidace06 s kastelankou na Troskach Pavlina Suchomelova
Fofo: Pavel Charousek

Není toho málo, co se podařilo za dva a půl roku realizovat. Ve spolupráci s městem Turnov a polským Geoparkem Krajina vyhaslých vulkánů, který získal titul UNESCO v letošním roce, vznikla z programu přeshraniční spolupráce Interreg venkovní geologická expozice o Geoparku UNESCO Český ráj v Turnově. Po tříleté výstavbě byl letos v dubnu otevřen Paleopark Balka, který realizoval partner geoparku - město Nová Paka z programu česko-polské spolupráce Interreg. 

V Domě přírody Českého ráje v Dolánkách, kde má Geopark Český ráj kancelář, vznikla nová netradiční vnitřní expozice a velkoformátový komiks o geologické historii regionu. S polskými geoparky UNESCO byl rovněž uskutečněn projekt Geodiverzita pro místní rozvoj z programu Leader+. Český ráj navštívila v rámci vzájemné spolupráce 41členná delegace z taiwanských geoparků, pro hosty byla uspořádána minikonference. Geopark si rovněž prohlédli účastníci společného projektu ERASMUS+ určeného pro učitele geologie z Turecka, Maďarska, Polska a České republiky.Foto: Pavel Charousek

Návštěvníci Geoparku Český ráj včetně zahraničních mohou prostřednictvím aplikace v audioprůvodci SmartGuide využít nové trasy mimo turisticky přetížené oblasti, bylo vydáno 11 500 informačních skládaček s mapou, geologickými lokalitami a geologickou historií, které jsou k dispozici stejně tak jako nová turistická razítka v informačních centrech na území geoparku. 

Během roku geopark pořádá geologické exkurze, přednášky a akce pro veřejnost, mezi nejoblíbenější patří Den Geoparku Český ráj v Sedmihorkách, který pořádá ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy a kempem Sedmihorky a je zaměřen na hravé aktivity (např. rýžování granátků, broušení drahých kamenů, výroba kamenných šperků, opracování pískovce, hledání fosílií...). 

Den geoparku na hradě Trosky seznamuje návštěvníky nejen s geologií této ikony Českého ráje, ale také s horninami, minerály a zkamenělinami geoparku (letos navštívilo akci téměř 1 400 návštěvníků). Velmi oblíbené je Povídání geologa na webu a Facebooku Geoparku, které každý měsíc zavede zájemce na geologicky zajímavá místa většinou mimo frekventované trasy. Ve spolupráci s odborníky byl zpracován Interpretační plán Geoparku UNESCO Český ráj.

Revalidační misi vykonali geologové John Calder z kanadského Geoparku UNESCO Cliff of Fundy (člen Exekutivního výboru Globálních geoparků UNESCO a také profesor, který učí na univerzitě předmět Globální změny) a Alberto Gil Toja ze španělského Geoparku UNESCO Sierra Norte.

Při závěrečném verbálním hodnocení mise vyjádřili komisaři pozitivní stanovisko. Nyní mají dva týdny na zpracování zprávy, kterou předloží Radě globálních geoparků UNESCO k vyjádření. Poté Rada postoupí své závěry Komisi pro geoparky UNESCO, která se schází dvakrát ročně. Závěrečné stanovisko očekává Geopark Český ráj v březnu 2025. 

Geopark Český ráj /Blanka Nedvědická