Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Greenpeace spouští kampaň proti rozšíření dolu Turów v Polsku, jde o záchranu vody

02. 05. 2019 | 15:32

Kampaň "Spolu za vodu!" proti plánovanému rozšíření hnědouhelného dolu Turów v Polsku zahájila česká pobočka organizace Greenpeace. Ekologové uvádějí, že desítky tisíc lidí na Liberecku mohou přijít o vodu ve svých studních i v krajině, která je obklopuje. Polská strana přitom výraznější vliv na zásoby vody popírá. Na stránkách projektu se mohou obyvatelé České republiky proti rozšiřování dolu v blízkosti česko-polské hranice postavit, sdělila dnes v tiskové zprávě koordinátorka kampaně Nikol Krejčová.

Oldřichov na Hranicích, z měst pak Hrádek nad Nisou. Podle ekologů je největším nebezpečím ztráta vody, rozšíření dolu ale přinese i víc hluku a prachu.
 

"Přestože to polská strana popírá, již dnes voda z krajiny Hrádecka a Frýdlantska mizí a podle expertů bude v případě rozšiřování a zahlubování dolu mizet dát, neboť voda bude do hlubokého dolu stékat z české strany," uvedla Krejčová. PGE navrhuje postavit zeď zapuštěnou hluboko do země, která by měla lokálně zabránit odtoku vody z české strany hranice. Česká strana chce vodu přivést přes hory z přehrad Souš a Josefův Důl přes CHKO Jizerské Hory. "Žádné z navrhovaných řešení nedokáže zabránit úbytku vody z krajiny. Jediným řešením podle nás je proto nerozšiřovat důl," dodala Krejčová.

Obyvatelé České republiky, samosprávy i další dotčené organizace mají možnost se k plánům na rozšíření hnědouhelného dolu Turów a jejich vlivu na životní prostředí vyjádřit v mezistátním procesu EIA. Český překlad dokumentace, která popisuje záměr PGE důl rozšířit a zahloubit zveřejnilo české ministerstvo životního prostředí v úterý. Po zveřejnění dokumentu na úřední desce Libereckého kraje budou mít lidé, spolky a obce 30 dní na podání připomínek. Ministerstvo životního prostředí pak na jejich základě vypracuje souhrnné stanovisko ČR k záměru, které bude podkladem pro polská povolovací řízení.

Plánované rozšíření polského dolu nebude mít podle Greenpeace dopad jen na blízké okolí. Nejvýznamnějším negativním vlivem rozšíření dolu je podle ekologických aktivistů dopad spálení vytěženého uhlí na klima planety. Už dnes vypouští elektrárna Turów v sousedství dolu 6,9 milionu tun oxidu uhličitého (CO2) a plánuje se zvýšení tohoto množství. "Pro srovnání - největší znečišťovatel na české straně - elektrárna Počerady - vypustil v loňském roce do ovzduší 5,5 milionu tun CO2," dodal mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek.

Načítám...
Napiš komentář