Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči měli od neděle do dnešního rána v důsledku silného větru a deště 210 výjezdů, hlavně k popadaným stromům

24. 02. 2020 | 15:26

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči v Libereckém kraji řešili od nedělního odpoledne kvůli silnému větru zhruba 210 událostí, vyjížděli hlavně ke spadlým stromům. Vítr se dnes dopoledne utišil a přestalo i pršet. Bez proudu bylo ráno 4600 odběratelů, vpodvečer zbývalo obnovit dodávky pro zhruba tisíc domácností a situace se dál zlepšovala. Problémy byly ráno i na železnici, někde vlaky nejezdily, jinde se zpožďovaly. Déšť zvedl hladiny pěti řek, jako poslední se do normálu vrátila před 16:00 Jizera v Železném Brodě. Vyplývá to z údajů od hasičů, energetiků a Povodí Labe.

hasiči vichřice
Foto: HZS LK

Nejsilnější poryv větru zaznamenali v kraji meteorologové v noci v Desné v Jizerských horách - 101,5 kilometru v hodině. "V nížinách to bylo v Liberci 26,6 metru za sekundu (95,8 km/h)," uvedl Martin Hynčica z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Od nedělního rána místy v kraji napršelo až 50 litrů na metr čtvereční, nejvydatnější srážky byly v horách, hlavně v oblasti Harrachova a Dvoraček v Krkonoších.

Bouře škodila v celém kraji. Nejvíce zásahů měli hasiči do půlnoci. Nejčastěji vyjížděli ke spadlým stromům, strženým drátům vedení a v několika případech čerpali vodu ze zatopených sklepů. Ve Vojanově ulici v Liberci spadl strom na rodinný dům. Strom uvěznil v Liberci i obyvatele domu v Hanychovské ulici. V Rokytnici nad Jizerou připravil vítr jeden z domů o střechu. Hasiči pomáhali také v Paceřicích na Liberecku, kde silný vítr převrátil návěs nákladního vozu.

Silný vítr v Libereckém kraji, foto: HZS LK V Dobranově na Českolipsku najel v neděli večer vlak do spadlé větve v kolejišti. "Ve vlaku cestovalo 30 cestujících, pro které dopravce zajistil náhradní přepravu," uvedla mluvčí hasičů Lucie Hložková. Popadané stromy zastavily ráno regionální vlaky na Frýdlantsku a Českolipsku, vlaky nejezdily ani mezi Poniklou a Jabloncem nad Jizerou na Semilsku. Omezený provoz byl na tratích ze Smržovky do Tanvaldu a Josefova Dolu na Jablonecku. Zpoždění nabíraly vlaky na tratích z Turnova ve směru na Hradec Králové a Prahu.

Silný vítr v Libereckém kraji, foto: HZS LK

Na první povodňový stupeň vystoupaly v noci hladiny pěti řek v kraji, všechny už se vrátily do normálu. Meteorologové v předpovědi varují, že k večeru by mělo opět začít pršet a ve vyšších polohách sněžit. Zesilovat bude i vítr, večer na horách v nárazech může dosahovat rychlosti 70 kilometrů v hodině.

čtk