Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hnutí ANO chce v krajských volbách v Libereckém kraji zvítězit, získat 25 procent hlasů a 13 mandátů

11. 09. 2020 | 14:39

Hnutí ANO chce v krajských volbách v Libereckém kraji zvítězit a získat 25 procent hlasů a 13 mandátů ze 45 v zastupitelstvu. U příležitosti zahájení předvolební kampaně v kraji to dnes novinářům řekla českolipská starostka a náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, která je lídrem kandidátky. Před čtyřmi lety skončilo ANO v kraji na druhém místě za Starosty pro Liberecký kraj a má devět zastupitelů.

volby3 irma
Ilustrační foto, Artur Irma

Na otázku, zda je připravena v případě vítězství nastoupit na místo hejtmana a vzdát se postu starostky třetího největšího města v kraji, dnes Volfová neodpověděla. "Počkejme na výsledky voleb, pak se budeme rozhodovat," řekla ČTK. Stejně nechtěla komentovat ani možnosti povolební spolupráce, i když připustila, že jsou subjekty s nimiž si spolupráci představit nedokáže. "Koalici jsme schopni vytvořit s každým, s kým se shodneme na programových prioritách," dodala.

Do voleb vedla Volfová ANO v Libereckém kraji už před čtyřmi lety. Volby tehdy vyhrálo uskupení Starostové pro Liberecký kraj, kterému dala hlas téměř třetina voličů, a získalo 18 míst v zastupitelstvu. V kraji nyní vládne koalice Starostů pro Liberecký kraj s ANO, ČSSD a ODS, která má dohromady 35 mandátů. Do zastupitelstva se v roce 2016 dostali ještě komunisté, Změna pro Liberecký kraj a SPD.

Volfová získala post statutární náměstkyně hejtmana pro ekonomiku a správu majetku. Od roku 2018 je také starostkou České Lípy. Náměstkyní hejtmana zůstala, je ale neuvolněnou radní se 40 procenty mzdy. Ke klíčovým tématům ANO v kraji patří doprava a modernizace komunikací, zdravotnictví - zejména modernizace největší krajské nemocnice v Liberci, a také sociální služby.

čtk