Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hradozámecká noc představí památky s netradičním programem, kostýmované prohlídky i interiéry při svíčkách

28. 08. 2020 | 10:39

V netradiční podobě se představí již tento víkend památky v Libereckém kraji. V noci ze soboty 29. na neděli 30. srpna se uskuteční tradiční celostátní akce na konci prázdnin — Hradozámecká noc. Letošním hostitelem je zámek Mnichovo Hradiště, kde se bude konat hlavní program.

Zajít si na nějakou historickou památku o Hradozámecké noci je určitě pro návštěvníky velké dobrodružství. Zvlášť pro ty malé. Sama se chystám na Lemberk, ale k návštěvě doporučuji i ostatní hrady a zámky, které se letos do této akce zapojily,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Státní hrad a zámek Frýdlant si pro návštěvníky každého věku připravil od 20.00 noční kostýmované prohlídky; dopředu je nutné si termín zamluvit. Hradozámeckou noc s podtitulem Noční prohlídky aneb Je třeba zabít Valdštejna uchystali na Grabštejně. Mezi osmou a desátou hodinou večerní tu bude možné cestou zšeřelými hradními interiéry sledovat životní příběh nejznámějšího grabštejnského majitele Albrechta z Valdštejna.

Státní zámek Lemberk zve na akci s názvem Hradozámecký den aneb Šaty dělají člověka. V rámci netradičních prohlídek, které budou zaměřeny na dobové oblékání, se návštěvníci setkají s živými obrazy, divadelními scénkami a ukázkami odívání.

Program si naplánovali i na hradě Valdštejně. Odpoledne se konají prohlídky v kostýmech spojené s historickými tanci. V noci následují tajemné prohlídky za svitu baterek; i zde je nutné si rezervovat termín.

Více informací o hradech a zámcích zapojených do Hradozámecké noci je na webu https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/cinnosti/hlavni-temata-sezony/66586-hradozamecka-noc-2020.

LK/Jan Mikulička

Hradozámecká noc na Frýdlantě

Součástí letošní Hradozámecké noci jsou noční kostýmované prohlídky. Jedná se o program zaměřený na všechny věkové skupiny. Prohlídky se budou konat od 20:00 do 22:00. Je nutné se rezervovat! Vstupné: 130 Kč dospělí; 90 Kč mládež do 18 let a osoby nad 65 let. REZERVACE: Prohlídku rezervujte osobně v pokladně zámku anebo telefonicky, příp. e-mailem, a to ve dnech út–ne v čase 09.00–16.30. (tel.: + 420 482 312 130; e-mail: frydlant.rezervace@npu.cz)

www.zamek-frydlant.cz

www.facebook.com/hrad.zamek.frydlant

Hradozámecká noc na Grabštejně: Noční prohlídky aneb Je třeba zabít Valdštejna!

Poslední srpnovou sobotu mezi osmou a desátou hodinou budete moci cestou zšeřelými hradními interiéry sledovat životní příběh nejznámějšího grabštejnského majitele Albrechta z Valdštejna. Tímto netradiční způsobem vzdáme hold činům i odkazu významného vojevůdce v císařských službách a uctíme jeho památku - a to při příležitosti Valdštejnského roku. Pozadí příběhů ze života intrikánského Valdštejna bude návštěvníkům poodhaleno každých dvacet minut od osmé hodiny večerní. Nechcete-li o tuto příležitost přijít, hlaste se raději na tel. čísle 482 724 301 či na e-mailu grabstejn@npu.cz. Volné časy pro rezervace: 20:00 - 20:20 - 20:40 - 21:00 - 21:20 - 21:40 - 22:00 Kapacita je omezena! Rezervace nutná. Nevhodné pro děti do 12 let. Vstupenku si můžete zakoupit i online na našem rezervačním webu. Rezervaci je možno provést pouze do 29.8. 2020 do 17:00. Poté budou případné zbylé vstupenky určeny k volnému prodeji. Rezervované vstupenky si včas vyzvedněte na pokladně hradu (min. 15 předem), jinak budou Vámi zarezervované vstupenky prodány dalším zájemcům. Vstupné jednotné: 150 Kč.

www.hrad-grabstejn.cz

www.facebook.com/shgrabstejn

www.instagram.com/hradgrabstejn/

Státní zámek Lemberk: Hradozámecký den aneb Šaty dělají člověka

Speciální prohlídky zaměřené na dobové oblékání od gotiky až po historismus. Živé obrazy, hrané scénky, střípky z dějin zámku a ukázky odívání. Vstupné: 180 Kč.

www.zamek-lemberk.cz

www.facebook.com/ZamekLemberk

NPÚ/Lucie Bidlasová