Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygienici uzavřeli stravovací provozovnu na Liberecku, uvnitř našli prošlé a plesnivé potraviny

25. 07. 2022 | 18:44

Hygienici ve druhém čtvrtletí v Libereckém kraji provedli 215 kontrol v provozovnách společného stravování. V jedné na Liberecku byly nedostatky tak závažné, že nařídili její uzavření. Uvnitř našli velké množství prošlých či plesnivých potravin, plíseň byla i na stěnách. ČTK o tom dnes informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Počet kontrol v letošním druhém čtvrtletí je podobný, jako byl ve stejném období v roce 2019. V letech 2020 a 2021 čísla výrazně ovlivnila pandemie covidu-19 a s ní spojená omezení provozu restaurací.

jídlo losos salmon-518032 1280
Ilustrační foto

"Provozovna byla celkově ve špatném stavu, to znamená, že tam bylo třeba vysklené okno, byl tam nepořádek, plíseň na stěnách. Byl nalezený také velký objem potravin, které byly prošlé, které byly plesnivé," uvedla Balašová. Podle zjištění hygieniků nebyl v provozovně třeba ani dostatečný počet dřezů a velké nedostatky byly také ve skladování potravin. "To znamená byly skladované neoznačené polotovary, byly tam nepopsané věci v mrazáku a špatný byl i způsob rozmrazování potravin," řekla Balašová. Provozovna je stále uzavřená. "Provozovatel nám musí dát zprávu o odstranění nedostatků, na základě toho my tam pojedeme a zkontrolujeme. To se zatím nestalo," dodala mluvčí hygieniků.

Nedostatky odhalili hygienici při kontrolách od začátku dubna do konce června i v dalších provozovnách v kraji. Uložili 45 pokut celkem za 215.500 korun a k tomu nařídili třikrát likvidaci potravin či pokrmů, dvakrát sanitaci a dvakrát zákaz používání nejakostní pitné vody z individuálního zdroje. V předchozích dvou letech počty kontrol ovlivnila covidová pandemie, poslední srovnatelný je tak rok 2019, kdy za II. čtvrtletí hygienici provedli v kraji 240 kontrol, uložili 38 pokut za 144.000 Kč a nařídili pětkrát likvidaci potravin a čtyřikrát sanitaci provozovny.

Letos se hygienici ve zvýšené míře zaměřují i na kontroly sanitačních postupů výrobníků ledu, v kraji je ve II. čtvrtletí provedli ve 29 provozovnách. V osmi případech zjistili nedostatky z hlediska čistoty výrobníku ledu, zejména ve výrobní části těchto zařízení, kdy na povrchu byly nánosy nečistot a plísně. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici pět pokut za 13.000 korun. "V porovnání s minulými roky patří dnes výrobník ledu ke standardnímu vybavení provozovny. Překročení mikrobiologických ukazatelů může být příčinou střevních potíží, bolestí břicha, průjmů, zvýšené teploty či zvracení. Potíže většinou vymizí do dalšího dne, ale mohou být nepříjemné,“ uvedla Alena Patková pověřená řízením krajského odboru hygieny výživy předmětů běžného užívání.

Podle zjištění hygieniků provozovny přistupují k čištění výrobníků ledu rozdílně, někde se tomu obsluha věnuje jednou denně, jinde třeba jen jednou za dva týdny. "Profesionální čištění specializovanou firmou bývá na provozovny objednáváno jedenkrát měsíčně, častěji však v delších intervalech. Z hlediska správné hygienické praxe považujeme četnost čištění jednou za týden za hraniční a delší nelze doporučit, protože se ve vlhkých podmínkách velmi dobře daří bakteriím a plísním. Taktéž profesionální vyčištění s rozebraným výrobníkem nelze opomenout, protože ložiska plísní a kolonie bakterií mohou být přítomny i v částech, kam se při běžném úklidu člověk nedostane a z takových míst se pak šíří nežádoucí organismy dále po výrobníku," dodala Patková.

čtk