Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygienici v kraji kvůli zákazu HHC provedli 139 kontrol. Zjistili pochybení u 12 výrobků

26. 03. 2024 | 14:41

Hygienici v Libereckém kraji kvůli zákazu psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP v předchozích dvou týdnech provedli 139 kontrol. Při nich zachytili 12 výrobků se zakázanou látkou v sedmi případech, které předali k došetření policii. V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská mluvčí hygieniků (KHS LK) Zuzana Balašová.

gumídci
ilustrační foto

Uživatelům či prodejcům za to hrozí stejný postih jako při držení jiných omamných látek, tedy pokuta 15.000 korun a v případě velkého množství až osm let vězení. Zákaz platí od 6. března.

Zákaz má ochránit zejména děti před intoxikací cukrovinkami s psychoaktivními látkami. "Nejvíce zakázaných výrobků jsme našli v provozovnách specializovaných na prodej výrobků s konopím a v rámci internetového prodeje. Jednalo se převážně o květy marihuany, náplně do elektronických cigaret, želé, bonbóny, lízátka, HHC jointy, hašiš i neoznačený zelený prášek," uvedla vedoucí oddělení předmětů běžného užívání KHS LK Alena Machková.

Podle krajské mluvčí hygieniků budou v kontrolách pokračovat. "Takto intenzivní kontroly budou v průběhu roku opakovány," dodala.

Zákaz tří psychoaktivních látek bude platit do 1. ledna 2025. Pak by ho měla nahradit novela zavádějící novou kategorii látek s regulovaných prodejem. Neměly by být dostupné mladším 18 let nebo v e-shopech. Výrobci už ale v současné době nabízejí produkty s jinými látkami s podobnými účinky, které zákazu nepodléhají. Některé firmy navíc kvůli tomuto zákazu zvažují právní kroky, protože jim podle nich způsobil škody za více než 100 milionů korun.

čtk