Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

I díky evropským penězům kraj opraví silnici na Ještěd, výpadovku z Mimoně či cestu ze Sklenařic do Vysokého

30. 05. 2021 | 11:36

Rekonstrukce silnice v Oldřichově v Hájích, opravy komunikace mezi Českou Lípou a Dobranovem, silnice z Mimoně na hranici kraje či výstavba obchvatu Zákup. To jsou některé z důležitých dopravních staveb v Libereckém kraji. Kromě krajských peněz na ně finančně významně přispívají Evropská unie a státní rozpočet.

silnice Mimon12
Foto: Artur Irma

„Bez dotací z Evropské unie a státních finančních injekcí bychom vůbec nemohli zahájit řadu důležitých dopravních staveb v regionu. Stav silnic druhých a třetích tříd není vždy zrovna ideální a jsem rád, že díky těmto příspěvkům jej můžeme vylepšit,“ řekl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

„V roce 2021 se dokončí šest staveb v celkové výši 626,6 milionu korun. Příspěvek z Evropské unie a státního rozpočtu je více jak půl miliardy korun. Zároveň se spustí projekty v hodnotě 461 milionů korun, přičemž evropské a státní dotace představují sumu 352 milionu korun,“ dodal Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Letos pokračují rekonstrukce silnic číslo II/262 z České Lípy do Dobranova, číslo II/270 Z Doks do Dubé, číslo III/2904 v Oldřichově v Hájích, dále práce na druhé etapě rekonstrukce silnice číslo III/2784 mezi Světlou pod Ještědem a Horním Hanychovem, cestáři obsadí i silnici číslo II/268 z Mimoně na hranici kraje. Pracovat se bude také na silnici číslo II/290 ze Sklenařic do Vysokého nad Jizerou a na severozápadním obchvatu Zákup.

Během tohoto roku se zahájí rovněž tři nové projekty: druhá etapa rekonstrukce silnice číslo II/268 z Mimoně na hranici kraje, první etapa práce na silnici číslo II/292 z Benešova u Semil na křižovatku se státní silnicí I/14 a rekonstrukce úseku silnice číslo III/27246 v Křižanech po křižovatku se silnicí číslo III/2784.

„V případě výpadovky z Mimoně se připravuje zadávací řízení a letos by se mělo začít stavět. V Benešově, stejně jako v Křižanech, se předpokládá zahájení stavby letos v červenci,“ upřesnil Sviták.

Díky evropskému Integrovanému regionálnímu operačnímu programu již bylo možno například zrekonstruovat silnici číslo II/270 v Jablonném v Podještědí, část silnice číslo II/273 z Oken po hranici kraje, okružní křižovatky v ulicích Brodská a Bořkovská v Semilech, silnici číslo II/293 v Jilemnici, silnici číslo II/610 z Turnova na hranici kraje a zrevitalizovat Žižkovu ulici v Jilemnici.

LK/Jan Mikulička