Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

I po kopcovitém Libereckém kraji se dá jezdit na in-linech. Několik tipů na místa, kde je všech bruslařů ráj

02. 08. 2022 | 5:00

In-line bruslení, vítaná alternativa k ježdění na koloběžkách nebo k šlapání do pedálů, láká stovky nadšenců, kteří ovšem pokaždé musí řešit jednu zásadní otázku. Kam si na in-line bruslích budou moci zajet. Kopcovitá krajina Libereckého kraje není úplně nejvhodnějším místem pro letní vyjížďky na bruslích.
 

inline02top
Foto: CzechTourism

Přesto se najdou i u nás na severu místa, kam se dá v klidu na inlajnech zajet, aniž by musel člověk řešit, zda po cestě nepotká strmý kopec. Vodítkem budiž například mapy.cz, které spolehlivě vykreslí výškový profil plánované trasy.

V samotném krajském městě je hned několik míst, kam si inlajnisté mohou vyrazit. Tratě se dají rozdělit jednoduše, a to pro začátečníky a pokročilé. V areálu Sport parku nedaleko Home Credit Areny je dráha, která měří necelý kilometr a půl. Určená je především pro začátečníky, kteří si tady mohou v klidu a pohodě vyzkoušet, co inlajny dovedou a jak na nich bruslí. Koho by nebavil krátký okruh kolem libereckého zimního stadionu, může vyrazit na druhou stranu města do sportovního areálu Vesec.

S výhledem na Ještěd mají sportovci dokonce několik možností, jakou trať zvolit. Ta jednodušší stezka je přímo v Rekreačním areálu Vesec, kde je i možnost si brusle za menší poplatek zapůjčit a vyzkoušet. Zkušenější inlajnisti si ve Vesci také přijdou na své, pokud zvolí jeden z náročnějších běžeckých okruhů. Jsou dobře značeny.

K výbavě inlinisty patří i přilba.

V úplném srdci a centru Liberce je možné vyrazit na cyklostezku, která se vine kolem řeky Nisy a míjí fotbalový stadion. Tady na bruslaře čeká tříkilometrová trať lemovaná několika lavičkami i občerstvením, kde se dá posedět a vydechnout si po sportovním výkonu. Cyklostezka pak pokračuje kolem čistírny odpadních vod až do Stráže nad Nisou. Rizikovým místem je zúžený podjezd pod mostem. Tam hodně opatrně.

Pokud chcete zažít in-line dobrodružsví dále "od komína", dojeďte si do Jizerských hor, konkrétně na Soušskou silnici mezi Smědavou a Souší. Tady čeká osmikilometrová trasa. Stezka se vyznačuje kvalitním povrchem a vede čarokrásnou krajinou. Na trase na inlajnisty čeká jediná potíž: Pozor by si měli dát při sjezdu u rozcestí U studánky, který bez karambolu zvládnou jen ti nejzkušenější bruslaři. Sportovci také musí počítat s tím, že trasa vede po asfaltové silnici, a tak jednou za čas potkají projíždějící osobní automobil. Auta a motocykly by tu ale měly jezdit pomalu, protože se musí vyhýbat nejen bruslařům, ale i hroznům cyklistů.

Kolem přehrady Souš se jede více méně po rovince, na liberecké (od Smědavy k Souši) i jablonecké straně (obrácený směr) trasy se samozřejmě vyskytnou přívětivá klesání i stoupáky. Automobily je možné zaparkovat před hrází Soušské přehrady, kde je menší placené parkoviště. Z druhé strany, na Smědavě, je rovněž placené parkoviště. Cestu kolem nádrže zvládnou i začátečníci, návazující trasy jsou už jen pro zkušenější inlajnisty.

Letiště Ralsko a jeho rychleschnoucí plocha.

Poslední zastávkou a tipem na fajn inline bruslení je bývalý vojenský prostor v Ralsku, konkrétně místní letiště, kde si na své přijdou opravdu všichni bez rozdílu věku nebo zkušeností. Povrch je betonový a odvážní průzkumníci se můžou dostat i na postranní rolovací dráhy a při bruslení prohlížet technický pozůstatek dob, kdy zde sídlila okupační Sovětská armáda.

Celková velikost plochy je asi 5,5 kilometru. Výhodou ralského letiště je, že pokud zaprší, dráha velice rychle uschne. I tady platí menší upozornění. Letiště je stále částečně aktivně využívané a je třeba se řídit značením, které nedovoluje vjet na všechna místa.

Ačkoliv je Liberecký kraj známý kopcovitým rázem, i zde jsou místa, a není jich málo, kde se dá dobře zabruslit nebo třeba s inlajny začít. Pěkným místem k projížďce je také okolí jablonecké vodní nádrže Mšeno nebo cyklostezka z České Lípy do Kamenického Šenova, která vede po bývalé železniční trati. 

lux, foto ze stránek letiště Ralsko a CzechTourism