Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Inovativní firmy a živnostníky podpoří kraj již pojedenácté. Rozdělí mezi ně téměř tři miliony

10. 05. 2022 | 17:42

Podpořit inovativní myšlení v regionu, pomoci rozjet nové projekty čerpající z poznatků vědy a výzkumu, propojit akademickou sféru s praxí, to si klade za cíl Regionální inovační program Libereckého kraje. Kraj již celkem rozdělil přes dvacet dva milionů korun. Letos je program vypsán již pojedenácté v řadě a rozdělí mezi firmy a živnostníky téměř tři miliony korun.

NanoLB3
ilustrační foto

Proč vnímají regionální politici schopnost inovace jako důležitý aspekt kvalitního rozvoje regionu a proč u nich nachází dlouhodobou podporu shrnul hejtman Martin Půta: „Posouváme tím naši ekonomiku k vyšší přidané hodnotě. V oblasti průmyslu, který živí většinu lidí v regionu, se neobejdeme bez inovativních nápadů a bez firem, které mají vazbu k místu, kde působí. Události posledních let naznačují, že nás čekají velké změny.”

Tři vouchery, tři typy podpory

Program je opět postaven na třech typech podpory reprezentovaných třemi vouchery. Za startovací voucher si začínající firma nebo živnostník pořídí například poradenské služby, vývoj prototypu ale i tvorbu nového webu. Cílem je ověřit životaschopnost nápadů v praxi.

Za inovační voucher lze pořídit především služby výzkumné organizace, ať už analýzu připravovaného produktu, jeho design nebo pomoc se zavedením do sériové výroby. Cílem je provázat akademiky a výzkumníky se subjekty z praxe a zasadit se tak o jejich dlouhodobější spolupráci.

Do třetice je možné žádat o technologický voucher na širokou škálu aktivit vedoucích k ověření vyrobitelnosti produktu v jakékoliv fázi jeho vývoje, opět zpravidla ve spolupráci s výzkumnou organizací. Podpora uvádění nových poznatků špičkové vědy a výzkumu do praxe je cílem tohoto voucheru a zároveň klíčovým pilířem růstu přidané hodnoty.

Inovace vs. tradice

Že i do tradičního průmyslu lze přivést inovativního ducha potvrzuje z Regionálního inovačního programu podpořený výrobce spacáků OutdoorKWAK. Svoje výrobky šijí ve Vratislavicích nad Nisou z polyamidu PA 6, na který je laminací nanesena nanotechnologická membrána. „Naše spacáky jsou špičkou v poměru prodyšnosti a vodního sloupce a obstojí i v těch nejnáročnějších podmínkách. Díky programu jsme mohli realizovat prototypy nejen bivakovacího pytle, ale i péřové bundy nebo lehké šustky,” říká David Pařízek, spolumajitel OutdoorKWAK, který plánuje další projekt pro rok 2022.

Žádosti je možné podávat od 1. května do 15. června 2022 a na projekt lze získat od 20 do 200 tisíc Kč. „Podporu cílíme na právnické osoby i živnostníky se sídlem nebo provozovnou v Libereckém kraji. Nezapomínáme ani na školy působící v regionu, jejich podnikavým studentům přiznáváme podporu bez ohledu na místo trvalého bydliště,” uzavírá Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Posláním Agentury regionálního rozvoje je poskytovat expertní podporu a realizovat konkrétní rozvojové aktivity ve prospěch Libereckého kraje, a v důsledku jeho obyvatel, podnikatelů a institucí v regionu. Jednou z aktivit je právě podpora vědy, výzkumu a inovací v kraji v rámci projektu „Smart Akcelerator II Libereckého kraje“ CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_055/0016369 financovaného z prostředků Evropské unie, MŠMT a Libereckého kraje.    

ARR je držitelem regionální značky 1012+ a provozuje stejnojmenný informační webový portál a rozcestník příležitostí v oblasti vědy, výzkumu a inovací v kraji pod Ještědem. 

Zdroj: ARR a 1012plus.cz, LK