Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká přehrada má z koupacích vod v kraji nejvyšší hodnocení, nejhůře si vede Chrastava

09. 07. 2020 | 12:08

Na většině přírodních koupališť v Libereckém kraji je voda čistá. Zhoršenou kvalitu má jen šest z více než 30 vodních ploch, které sledují hygienici. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Nejvyšší stupeň hodnocení má nadále jablonecké přehrada Mšeno, na jejímž přítoku se objevila zelenomodrá skvrna neznámé látky.

koupáníDeti2
ilustrační foto

"Není jasné, zda jde o sinice, ropný produkt či něco jiného," uvedl vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu Vratislav Pavlín. Výsledky testů by měla znát jablonecká radnice příští týden. Neznámá látka se do přehrady nedostala, jejímu šíření do přehrady preventivně brání dvě norné stěny.

Nejhorší hodnocení v kraji má přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Je na čtvrtém stupni pětiškálové stupnice, což značí nevhodné ke koupání. V jeho případě jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě přítoku.

Na stupni tři je od začátku sezony Máchovo jezero u Doks na Českolipsku. Důvodem jsou tradičně sinice. Koupání v jezeře nepovažují hygienici za vhodné pro těhotné ženy, děti či alergiky a lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali.

Mírně zhoršenou kvalitu vody mají další čtyři přírodní koupaliště v kraji. Na stupni dva jsou kvůli snížené průhlednosti od začátku sezony rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji a koupaliště v Zákupech a v Nedamově u Dubé na Českolipsku. Nově se k nim přidala ze stejného důvodu přírodní nádrž v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor.

čtk