Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jaro v Lužických horách zve návštěvníky na sklo, jídlo, pivo i skalní oltář

15. 05. 2024 | 7:13

V Lužických horách je krásně i na počátku jara, kdy se příroda ještě naplno neprobudila, ale sníh už tu dávno roztál. Toto pohoří a jeho okolí jsou neobjeveným klenotem pohraničí, který v sobě skrývá mnohé. Na své si tu přijdou turisté, ale i jedlíci a milovníci zlatavého moku.

lužické hory Výhled z Luže
Výhled z Luže, foto: LK

Lužické hory jsou jedinečné nejen unikátní krajinou, plnou kopců ve tvaru homolí a nádherných skalních útvarů, ale také například světově unikátní koncentrací sklářských dílen, z nichž některé mohou lidé navštívit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přivítat jaro lze ve Sklářské krčmě v Lindavě, kde se spojuje umění s gastronomií. Po obědě se nabízí exkurze do nedaleké sklárny AJETO, kde se vyrábí luxusní a exkluzivní skleněné výrobky. Prohlídka sklárny umožní podívat se, jak se vyrábí sklo, vyzkoušet práci skláře a vytvořit si vlastní skleněný suvenýr. Milovníci piva mohou zavítat na Pivní stezku Lužických hor. Ta nabídne osvěžující zážitek při ochutnávkách piva. Zahrnuje pivovar Born v Novém Boru, Falkenštejn v Krásné Lípě, varnsdorfský Kocour a pivovar Cvikov.

Do středověku přenese návštěva zříceniny hradu Tolštejn, který se nachází v srdci Lužických hor nedaleko Jiřetína pod Jedlovou. Hrad, poprvé zmíněný v roce 1337, kdysi sloužil jako mocné opevnění chránící cestu z Čech do Lužice. Dnes se na tomto místě konají Tolštejnské slavnosti, které každoročně zahajují turistickou sezonu v regionu. Po prohlídce je možnost se posilnit v hradní restauraci, která nabízí pochoutky ve švýcarském stylu.

Tajemné poutní místo Modlivý důl u Svojkova je velice známé, opominout ale nelze ani méně proslavené, leč přesto zajímavé Bratrské oltáře s vytesanými výklenky v pískovcových skalách, kam podle lidové tradice přicházeli v 16. a v 17. století katolíci ze širokého okolí a účastnili se tajných mší. Jedna z cest na Bratrské oltáře je z vyhlídky Jehla.

Malebná obec obklopená romantickou krajinou mezi Novým Borem a Českou Lípou – to je Sloup v Čechách. Už od konce 19. století láká tato oblast návštěvníky svým jedinečným okolím, rozsáhlými lesy, a především fascinujícími skalními útvary. Na první pohled tu uchvátí stejnojmenný hrad, který je majestátně vztyčený na osamělé skále. Zajímavostmi jsou i památky jako Lesní divadlo, které pojme až 250 návštěvníků či Samuelova jeskyně.

Další tipy lze nalézt na sociálních sítích REGION LIBERECwebu Lužických hor.

LK/Jan Mikulička