Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jeskyně mají letos svůj mezinárodní rok; pracovníci připravují sezonu a vyhlíží uvolnění

04. 05. 2021 | 11:56

V březnu třináct tisíc, v dubnu 55 tisíc a v květnu 90 tisíc zájemců o prohlídku. Taková byla v minulých letech obvyklá návštěvnost 14 zpřístupněných jeskyní v České republice. Letos ale bohužel stále zůstávají vlivem pandemie jejich vchody zavřené. Smutné je to i kvůli tomu, že právě letošní rok je vyhlášen Mezinárodním rokem jeskyní a krasu 2021 - International Year of Caves and Karst (IYCK). Správa jeskyní České republiky (SJ ČR) do něj vstupuje s mottem „Pečujeme o jeskyně, abyste je mohli poznávat, porozumět jim a společně s námi chránit“. Při příležitosti IYCK připravuje SJ ČR výstavy o ochraně krasového podzemí ve vstupních budovách jeskyní Punkevních v Moravském krasu a Bozkovských dolomitových u Semil. Postupně také každá z jeskyní získává pracovní list, kde si mohou školáci formou kvízu ověřit prohlídkou získané znalosti.

jeskyně cave-1648596 1280
Ilustrační foto

Ačkoli jeskyně zatím mají zavřené brány, jejich pracovníci je připravují na otevření, až do epidemiologická situace dovolí. Například v tradičně nejnavštěvovanějších Punkevních jeskyních opravují a pravidelně testují elektrické lodě, které vozí turisty po ponorné řece Punkvě ze dna Macochy do Pustého žlebu. Na letošní březen připadlo výročí sta let od prvních plaveb s turisty, bohužel se to kvůli nemožnosti shromažďování muselo obejít bez oslav. Dříve se ročně po Punkvě na lodích projelo na 210 tisíc zájemců.

V nedalekých Sloupsko-šošůvských jeskyních bagr odklízel škody po říjnových povodních, kdy rozvodněný Sloupský potok zanesl ponory do jeskyní bahnem. Podzemní řečiště potoka bylo v takzvaných Starých skalách ucpáno a pokud by přišla další povodeň, mohlo by napáchat nepříjemné škody. První část odklízecích prací se udělala v listopadu, pak ale musela být přerušena kvůli ochraně zimujících netopýrů. Po dokončení úklidu uvnitř jeskyní se pokračuje s odstraněním naplavenin kolem skalního útvaru Hřebenáč. Tam bagr kvůli ochraně přírodní rezervace nemůže, je nutné použít klasickou lidskou sílu.

„I v ostatních jeskyních se uklízí návštěvnické trasy, opravují zábradlí i elektroinstalace, maluje v provozních budovách a připravuje vše na to, aby až se zlepší epidemiologická situace a vláda rozvolní opatření, jsme mohli přivítat první návštěvníky. Už se na ně moc těšíme,“ říká ředitel SJ ČR Lubomír Příbyl.

Speleologové z Chýnovské jeskyně se na podzim podíleli na výzkumech krypty kláštera v Milevsku, kde se i díky jejich speciálně upravené technice pro dané velmi úzké prostory podařilo objevit unikátní část hřebu z Pravého, neboli Kristova kříže, s vtepaným zlatým křížkem.

„Uzavření jeskyní a absence platících návštěvníků už loni na jaře udělalo v rozpočtu příspěvkové organizace velké trhliny, protože ochranu a provoz podzemí je nutné zajišťovat i při uzavření. O letních prázdninách nás příjemně překvapilo, že i přes markantní úbytek zahraničních turistů, zájezdů i školních výprav přijelo takřka stejně návštěvníků jako minulé roky. Loňská sezóna ale bohužel předčasně skončila už na začátku října,“ popsal Přibyl.

Pro informace o aktuálním dění a přípravách otevření je dobré průběžně sledovat web SJ ČR www.caves.cz
i sociální sítě facebook.com/jeskynecr a instagram.com/jeskynecr. Vlastní oficiální prezentace na facebooku označené logem má i všech 14 zpřístupněných jeskyní. O mezinárodním roku jeskyní více na www.iyck2021.org.

TZ/Pavel Gejdoš