Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jizera a Lužická Nisa vystoupaly na první povodňový stupeň. Řeky v horách mohou během dne dosáhnout i na druhý stupeň

21. 02. 2022 | 8:47

Po nočním intenzivním dešti vystoupaly hladiny řek v Libereckém kraji na třech místech na první povodňový stupeň. Povodňová bdělost platí na Lužické Nise v Liberci a na Jizeře v Železném Brodě na Jablonecku. Podle krajského povodňového portálu je na prvním stupni také Oleška na Semilsku. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na dnešek výstrahu, v horách a podhůří na severu mohou toky vystoupat na první a ojediněle i druhý povodňový stupeň.

povoden pocasivoda4
Foto: Artur Irma

Za posledních 24 hodin spadlo v Libereckém kraji až 30 litrů vody na metr čtvereční, nejvíc pršelo v Jizerských horách. Na stanici na Černé Desné, která patří Povodí Labe, spadlo téměř 36 litrů.

Meteorologové vydali varování i před silným větrem, zatím ale podle údajů z map většinou nepřekročila jeho rychlost v nárazech 70 kilometrů v hodině.

čtk