Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

K pohybu na čerstvém vzduchu vznikají běžecké okruhy a sáňkařské dráhy. Například v Libverdě či na Ferdinandově

10. 01. 2021 | 16:15

Komunikační šum ráno způsobil zmatky na silnicích vedoucích od Liberce i Jablonce do jizerskohorského Bedřichova. Před osmou byly uzavřeny, po desáté už zase otevřeny. "V ranních hodinách uzavřela vjezd do Bedřichova Policie ČR bez předchozí domluvy s pořadatelskou službou na parkovištích v obcích Bedřichov a Janov nad Nisou. Velmi se omlouváme lyžařům, kteří měli do Bedřichova namířeno a museli se otočit," uvedla dnes odpoledne obec Bedřichov na svém facebookovém profilu.

demčákSaně
"Demčákova tisková agentura" alias starosta Hejnic J. Demčák na facebooku informuje o novinkách v podhůří Jizerek. Foto: FB

"V Bedřichově jsou aktuálně volná parkovací místa a vjezd do obce je otevřen od Jablonce i od Liberce. Na magistrále jsou ideální podmínky a upraveno je více jak 100 km tratí," lákala kolem poledne obec k návštěvě, protože ranní zmatky na příjezdových komunikacích zřejmě vedly k tomu, že do Jizerek preventivně vyrazilo málo lidí.

V minulých letech se stávalo pětkrát až desetkrát za zimu, že se obec musela kvůli zácpám na silnicích uzavřít a dopravu řídili policisté.

Vzhledem k víkendovému chaosu na horách, který se tam ale za ideálních sněhových podmínek odehrává každou zimu, začaly podhorské obce upravovat vlastní běžecké okruhy nebo sáňkařské dráhy. O dvou takových kratochvílích dnes informoval starosta Hejnic Jaroslav Demčák:

"Sněhové podmínky dovolily upravit sáňkařskou dráhu na Ferdinandově. Díky Lesům ČR za zapůjčení lesní cesty a Karlovi Sádovskému za úpravu. Mrazy co budou, dráhu zrychlí, troška sněhu ještě jiště přikryje souvislé celou šíři. Startuje na Ferdinandově nad firmou Cube naproti parkovišti nad čp. 414. Berte to jako alternativu pro plné svahy v okolí a dodržujte všechna současná nařízení. Dráha je dlouhá 1,2 km a na začátek se musí chodit pěšky, jde sjíždět ale jen třeba část. Vhodná i pro bobování," informuje starosta na svém facebooku.

Předtím tamtéž uveřejnil informaci, že se na běžkách dá pohybovat i kolem Lázní Libverda: "Pro lyžaře, kteří nepotřebují desítky kilometrů tratí, hlásí Lázně Libverda, že se zde upravily lyžařské stopy kolem obce. Takže nemusíte na Smědavu na současné šílenství, ale můžete jen nahoru do Libverdy vyzkoušet svou techniku."

Již v sobotu v okolí Polevska a Luže na Českolipsku začala úprava Lužické magistrály, pomáhají s ní dva sněžné skútry. Běžkaři využijí z celkových 100 kilometrů 20 kilometrů upravených stop. Běžkaři mohli vyrazit na trasu Polevsko - Jedličná - Polevský vrch - U Kapličky - vysílač nad Práchní.

Další trasa vede od chaty Luž k Jánu přes Hřebenovku kolem Ptačince až na Stožecké sedlo/Šébr. Od křižovatky cest Lužická cesta na červené Hřebenovce na hranici s Německem začínají upravené německé tratě, které vedou podél hranice po modré značce kolem Ptačince a na Weberberg a dále do místní části Waltersdorf Neue Sorge. Vstup do Saska za účelem turistiky není z důvodu nařízení spolkové vlády povolen

lo