Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kandidáti Starostů a Pirátů vyrazí za voliči v Libereckém kraji ve velorexu

23. 08. 2021 | 14:25

Kandidáti Starostů a Pirátů v Libereckém kraji vyrazí za voliči ve velorexu. Na dnešní zahájení kampaně do Liberce s ním ale lídr kandidátky Jan Farský (STAN) nepřijel. Důvodem byl silný déšť, řekl na dotaz ČTK Farský. Osobní setkání s voliči považuje za důležité. Od září by kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny měly doplnit i billboardy a poutače na domech a plotech v kraji. Už běžnou součástí komunikace s voliči jsou podle něj sociální sítě.

velorex2-1575288 1280
Ilustrační foto

A proč právě velorex, tříkolové vozítko s trubkovým rámem a zřejmě jediné homologované vozidlo s plátěnou karoserií na světě? "Protože ho dlouho slyšíte, než ho uvidíte, když ho vidíte, tak vás ohromí, a když odjede, tak ho ještě dlouho cítíte. Je to vozidlo, které má trošku pobavit, také na něm není naše heslo 'Vraťme zemi budoucnost', ale je tam heslo 'Minulosti bylo dost'," řekl Farský, který bude sám takzvaný hadrák řídit. Ukázat má podle něj také to, jak je nostalgie po minulosti falešná. "Všichni rádi vzpomínáme, co jsme dělali, když jsme byli mladí a v čem jsme jezdili. Já lidi rád svezu v tom velorexu, je to pěkný zážitek, ale myslím, že do práce už by s tím dnes nikdo jezdit nechtěl," dodal.

Starostové a Piráti chtějí vést pozitivní kampaň a doufají, že voliče přesvědčí, volby vyhrají a společně s koalicí Spolu, v níž se spojily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, budou mít možnost sestavit vládu pro příští čtyři roky. Všichni ale čekají, že kampaň bude tvrdá, zvlášť v posledních dnech před volbami, a jednoduché to podle Farského nebude ani po volbách. Starostové a Piráti už dopředu odmítají spolupráci s SPD a KSČM, nepřijatelné je pro ně také ANO, které v zemi nyní vládne.

Před čtyřmi lety skončili Starostové v Libereckém kraji druzí za vítězným ANO, které získalo 29,83 procenta hlasů a čtyři z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Starostům dalo hlas 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu. Hlasovalo 60 procent voličů.

Letos se volby do Poslanecké sněmovny uskuteční 8. a 9. října. Voliči budou vybírat v Libereckém kraji ze 17 kandidátek politických stran, hnutí a koalic. Před čtyřmi lety podalo kandidátku rekordních 24 subjektů, v předchozích volbách v letech 2013, 2010 a 2006 se o přízeň voličů v kraji ucházelo vždy 18 stran a hnutí. Liberecký kraj patří k nejmenším v zemi, rozdělovat by se tak mělo osm nebo devět mandátů. "Může jich být i deset, záležet bude na účasti," upozornil Tomáš Martínek (Piráti), který je dvojkou kandidátky.

čtk