Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kde si užít jarní prázdniny bez sněhu? Například v muzeu panenek, mezi rostlinami nebo na trampolínách

20. 02. 2024 | 5:41

Není sníh a počasí venku připomíná jaro. Okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec i Semily si jarních prázdnin budou užívat v týdnu od 26. 2. do 3. 3. a letos to nevypadá, že by všechno vyřešily hory a lyžování. Zde je několik tipů, kam vyrazit ve volných dnech vyrazit:

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

V Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou si pro vás připravili tvořivé jarní prázdniny. Každé úterý a středu po celou dobu jarních prázdnin v ČR bude otevřen tvůrčí ateliér pro rodiny s dětmi. Čekat vás bude výroba originálních korunek a třpytivých přívěsků. Zvýhodněné vstupné, pro děti vstup ZDARMA.
Otevírací doba muzea:  Po – ZAVŘENO Út – Ne 10:00 – 17:00
Otevírací doba ateliéru: Út – St 10:00 – 16:00

https://www.msb-jablonec.cz/

Severočeské muzeum, Liberec

V muzeu mají nového průvodce a nočního hlídače, specialistu na nejmenší návštěvníky. Jmenuje se Pacourek a je to kocour! Pacourek zná všechny muzejní exponáty osobně. V noci totiž ožívají a vykládají mu ty nejpodivnější příběhy. A díky Pacourkovi se s nimi mohou hravou formou seznámit i vaše děti! Speciální program přímo v expozicích už čeká jen na ně – stačí se vydat po jeho stopách. To ale není zdaleka vše, v muzeu mají pro děti také připravené vzdělávací programy, geologickou olympiádu, výlety do městské minulosti i budoucnosti a spoustu zajímavých aktivit v muzejním parku.
Otevírací doba: Po – ZAVŘENO, Út – Ne 10:00 – 19:00

https://www.muzeumlb.cz/

Muzeum panenek, Smržovka

Muzeum panenek vám představí všechny skvosty, bez nichž si malé děti neumí život ani představit. Soukromá sbírka panenek paní Sváti Jakoubkové vytvořila základ pro nové Muzeum panenek ve Smržovce. Expozici s 200 exponáty německých, ruských, španělských a českých panenek doplňují i další hračky. Vedle kuchyněk, pokojíčků, kočárků, postýlek i kolébek, nechybí ani kostičky, vláčky i autíčka pro kluky. Sbírka vznikala po dobu 10 let a některé panenky musely být citlivě a odborně, se znalostí historie a technologie výroby, opraveny. Celá prohlídka je provázena dobrou náladou a poutavým povídáním majitelky muzea.
Otevírací doba: PO TELEFONICKÉ DOMLUVĚ ve dnech – středa, sobota (14:00 – 16:00)

https://panenky-muzeum.webnode.cz/

Malování hraček ve firmě Detoa. Archivní foto

Muzeum výroby hraček DETOA Albrechtice

V továrně na hračky Detoa Albrechtice můžete navštívit Muzeum výroby dřevěných hraček. Během prohlídky poznáte výrobní proces hraček, uvidíte historické stroje, dobové hračky i současnou tvář továrny. Po prohlídce můžete navštívit také podnikovou prodejnu, jejíž součástí je i kreativní dílna. Zde si můžete zakoupit sáček s různými dílky a složit si tak svou vlastní hračku.
Otevírací doba: Po-Pá 8:30 – 16:00, So 10:00 – 17:00, Ne – ZAVŘENO

https://eshop.detoa.cz/

Muzeum ozubnicové dráhy a Výtopna Kořenov

V budově bývalé železniční stanice Kořenov se nachází Muzeum ozubnicové dráhy. V jeho blízkosti můžete navštívit také výtopnu Kořenov. Věděli jste, že Zubačka Tanvald – Kořenov – Harrachov je nejstrmější trať v Čechách? Expozice tohoto muzea je z větší části zaměřena na ozubnicovou trať Tanvald – Kořenov, její pestrou ale často pohnutou historii, zvláštnosti provozu a zde nasazovaná vozidla. V menší míře se pak věnuje okolním železničním tratím.

Výtopna Kořenov se nachází v západní části nádraží Kořenov a je přístupná pouze s průvodcem.

Prohlídka Výtopny Kořenov začíná ve vestibulu nádražní budovy Kořenov u Muzea ozubnicové dráhy. Přijďte zažít jedinečnou prohlídku plnou zábavy, zajímavostí a krásně udržovaných železničních unikátů, které jinde neuvidíte!

Otevírací doba (únor – březen): Po – ZAVŘENO. Út – Ne: 10:00 – 17:00

Prohlídky Výtopny: Pá, So a Ne v 10:15, 11:15, 12:15, 13:15, 14:15, 15:15 a 16:15

https://www.zubacka.cz/

Botanická zahrada v Liberci, archivní foto

Botanická zahrada Liberec

Ve sklenících liberecké botanické zahrady máte možnost postupně procestovat celý svět. Chvíli procházíte rozpálenou pouští, abyste se po pár krocích přehoupli do dusného vlhka tropických deštných pralesů. Vychutnejte si kouzlo barev a vůně všech kontinentů! Vstupenky můžete zakoupit buď na pokladně zahrady nebo se slevou on-line.
Otevírací doba: Po – Ne: 8:00 – 16:00

https://www.botanickaliberec.cz/

Frýdlantský betlém

Betlém se nachází v jednom z nejstarších domů ve Frýdlantu, v ulici Zahradní. Jeho autorem je rodák, Gustav Simon, který ho tvořil téměř celý život a to celých 60 let. Pohyb figurek dodnes zajišťuje původní mechanika – hodinový stroj a provazové šňůry. Scéna betlému je zasazena do krajiny podhůří Jizerských hor.
Otevírací doba: leden až duben – POUZE NA OBJEDNÁVKU
Kontaktní osoba: Lucie Kubátová
Telefon: +420 605 106 298
E-mail: luca.kubatova@seznam.cz

https://www.mesto-frydlant.cz/

DinoPark Liberec

Dinopark Liberec je celoročně otevřený krytý zábavní park, který najdete ve 3. patře OC Plaza Liberec. Unikátní pohled na vývoj planety Země od Velkého třesku přes období vlády dinosaurů až do dnešních dnů. Pravěký druhohorní prales s bouřkou a opravdovým deštěm, stezka pro odvážné děti DinoTrek, dětské paleontologické hřiště a DinoLaser, co prověří váš postřeh a hbitost. To vše a mnoho dalšího společně s desítkami druhohorních vládců naší planety na vás čeká po celý rok v atraktivním prostředí nedaleko centra Liberce. Parkování pro návštěvníky DinoParku zdarma.
Otevírací doba: Po – Ne: 9:00 – 19:00

https://www.dinopark.cz/cz/liberec

Mercuria Laser Game Liberec

Laser Game v centru města je součástí největší laser game sítě v České republice. Nechte se i se svými dětmi vtáhnout do jiného světa plného adrenalinu. Jedinečná designová aréna vás přenese do 3 světů, atmosféru hrám dodá unikátní hudební kulisa. Hráči si procvičí soustředění i zachování chladné hlavy ve vyostřených momentech. Vedle prostorů určených k hraní můžete využít i relaxační prostory a bar, kam se vejde až 80 osob.
Otevírací doba: Po – Čt: 13:00 – 22:00, Pá: 13:00 – 23:00, So: 10:00 – 23:00, Ne: 10:00 – 22:00.

https://mercurialaser.cz/

HOP Arena – Liberec

Přijďte se s dětmi vyřádit do HOP Areny Liberec. Spoustu zábavy si tu užijí nejen malý, ale i velcí! Arena obsahuje 12 atrakcí, desítky trampolín a nekonečně zábavy. Objevte v sobě akrobata v největším trampolínovém centru v Česku! Doporučujeme si s sebou vzít vhodné sportovní oblečení a protiskluzové ponožky (možnost zakoupení na místě za 60 Kč). Neskákající doprovod má vstup zdarma.
Otevírací doba: Po – Čt 11:00 – 19:00, Pá 11:00 – 20:00, So – Ne 9:00 – 20:00

https://www.hop-liberec.cz/

převzato z www.jizerky.cz