Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ke Dni poezie se připojil i Liberecký kraj. Je oslavou  narozenin romantického básníka K. H. Máchy

14. 11. 2019 | 12:17

Tradiční oslavou básní, básnířek a básníků je od roku 1999 Den poezie. Dva týdny plné kultury se odehrávají pravidelně v období výročí narození významného romantického básníka K. H. Máchy, které připadá na 16. listopad, ve více než padesáti městech celé České republiky. Připojuje se i Liberecký kraj.

knihaSedmikráska
ilustrační foto

Součástí programu jsou autorská čtení, divadelní představení, happeningy, výstavy, pořady pro děti a rodiče a mnoho dalšího. Knihovny, literární skupiny, školy, jednotlivci, zahraniční kulturní instituce – všichni se scházejí, aby četli, psali a užívali si poezii.

„Poezie má proti beletrii mnohem menší prostor na vyjádření. Klade velký nárok na obrazotvornost autora a na schopnost v tomto krátkém literárním útvaru vyjádřit myšlenku. Je to velmi náročná literární disciplína, samozřejmě i pro čtenáře,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

V Libereckém kraji se do dnů poezie zapojila Základní škola K. H. Máchy v Doksech, kde se 22. listopadu uskuteční během výuky akce nazvaná Básnění.

V Liberci se pak uskuteční po dva večery festival Literární pozdravy. 22. listopadu se představí v Kulturním a společenském centru Lidové sady soubor Divadlo Vydýcháno ze Základní umělecké školy v Liberci s představením Příběhy z konce předměstí, dále skupina improvizovaného divadla Imjoy, slam poetrista vystupující pod jménem pan Fenek a fyzický básník Petr Váša.

Druhý večer, 23. Listopadu, pak v kině Varšava budou předčítat Jana Sokolová, Jiří Kočí, Kamil Bouška a Miroslav Pech.

Krajská vědecká knihovna si na 21. listopad připravila autorské čtení třech libereckých básníků pod názvem Tři generace. Tři výpovědi. Tři poetiky. Publiku se představí Lucie Loumová, Martin Trdla a Ivan Stupčuk. Konferování se neujme nikdo menší, než samotný tiskový mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla, takto básníkův bratr.

LK/Jan Mikulička